Kokoomuksen päätös voi tuoda Kulmunille toisenkin haastajan ja Rinteelle jatkoaikaa - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Kokoomuksen päätös voi tuoda Kulmunille toisenkin haastajan ja Rinteelle jatkoaikaa

Jos muutkin siirtävät puoluekokouksia, Saarikko ehtii palata ministeriksi ja parrasvaloihin.

Kokoomus tiedotti maanantaina siirtävänsä varsinaisen puoluekokouksensa syksyyn. Kokous piti pitää Porissa 5.–7. kesäkuuta, mutta nyt se pidetään siellä 4.–6. syyskuuta. "Haluamme varmistaa kaikille kokouksen osallistujille turvallisen kokouksen", puolue perustelee.

Perustelu kuulostaa hyvinkin järkeenkäyvältä näinä korona-aikoina. Mutta päätös voi vaikuttaa hallituspuolueisiin – joko tieten tai tahtomatta – ensi näkemää enemmän.

Nimittäin myös pääministeripuolue SDP:n ja niinikään hallituspuolue keskustan on määrä pitää puoluekokouksensa kesäkuussa. SDP:n kokousväki on kutsuttu Tampereelle 12.–14. kesäkuuta ja keskustan Vantaalle 5.–7. kesäkuuta.

Voivako ne pitää kokouksensa vajaan kolmen kuukauden kuluttua samalla, kun kaavailevat kansalle tiukempia liikkumisrajoituksia? Mieli varmaan tekisi, kun niiden sisäistä tilannetta miettii.

Selvänä on nimittäin pidetty, että SDP valitsee kokouksessa puheenjohtajakseen pääministeri Sanna Marinin. Nythän puoluetta johtaa edelleen Antti Rinne, jonka hallitus erosi ja joka itse jätti pääministerin paikan joulukuussa 2019. Maailman nuorimmaksi pääministeriksi nousi tuolloin puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Marin.

Puolue ei kuitenkaan voi vaihtaa puheenjohtajaa ilman puoluekokouksen päätöstä. Jos kokous siirtyy syksyyn, Rinne jatkaa puheenjohtajana kesän yli.

Keskustan tilanne on astetta kiinnostavampi. Katri Kulmuni valittiin puolueen puheenjohtajaksi syyskuussa, kun hän voitti vastaehdokkaansa Antti Kaikkosen.

Monen suosikki, mutta tuolloin vastikään perhevapaalle jäänyt Annika Saarikko ei ollut mukana kisassa. Hänen on määrä palata tiede- ja kulttuuriministeriksi ministeriksi elokuussa – eli parrasvaloihin juuri sopivasti ennen mahdollisesti siirrettyä puoluekokousta. Hän on ollut suosikkikyselyissä kakkonen Kulmunin jälkeen ja ennen Kaikkosta.

Puoluekokouksen siirtämisestä päättää keskustan puoluehallitus, joka kokoontuu seuraavan kerran tämän viikon torstaina.

Kulmunin haastajaksi on jo ilmoittautunut puolueeseen palannut Paavo Väyrynen, mikäli kannatusta riittää.

Kokoomuksen oma tilanne on toistaiseksi selvä, sillä puheenjohtaja Petteri Orpolle ei ole toistaiseksi haastajaa.

Vihreät ja RKP siirsivät jo toukokuun kokouksensa syksyyn.

Lue lisää

Kulmuni MT:lle: Vaikeita päätöksiä ei kannata juosta karkuun

Hallitus neuvottelee jälleen rajapäätöksistä – Ohisalo suosittelee edelleen kotimaan matkailua

Sisäministerin mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät saa jalkapantoja – keskustan Mikko Kärnä: "Meillä on hallituskriisi"

Pääministeri Marin kommentoi sisäministeri Ohisalon puheita jalkapannoista Twitterissä – "Hallitusohjelmassa ei ole määritelty, miten tekninen valvonta toteutetaan"