Toimittajan kommentti: Hallitus voittaa aina - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Kommentit

Toimittajan kommentti: Hallitus voittaa aina

Herääminen koronaviruksen leviämiseen tapahtui Suomessa luvattoman myöhään.

Ihmishenkiä vaativalla epidemialla ei pitäisi tehdä politiikkaa. Mutta koska sitä hoitavat poliitikot, niin käy joka tapauksessa.

Jos tauti yllättää rajuudellaan, hallitus voi sanoa tehneensä kaikkensa sen torjumiseksi.

Jos siitä tulee pelättyä lievempi, hallitus voi ottaa siitä sulan lierihattuunsa.

Kävipä koronakriisin kanssa ja kuolonuhrien määrissä kuinka tahansa, hallitus näyttää voittavan kaikissa tapauksissa.

Suurimman huolen pitäisi olla juuri nyt tämä: tuudittautuminen väärään turvallisuudentuntoon.

Tauti kun näyttää jurovan eikä oikein puhkeavan vauhtiin Suomessa. Siksi monista tuntuu, että on turhaa kiusaamista pitää ihmiset Uudenmaan tautipesässä eikä päästää mökeille, sukuloimaan tai hautajaisiin, puhumattakaan valmistujaisista ja festareista.

Moni kansalainen pitää koronaa edelleen tavallista influenssaa vastaavana tautina, joka osuu harvojen kohdalle ja vie näistäkin petiin vain osan. Siksi on hyvä, että perusterveet tv:stä tutut kertovat, miltä sitä tuntuu sairastaa. Kamalalta, kuten tavallisen influenssankin kokeneet tietävät.

Yhtä hyvä olisi katsoa maailmanlaajuisia sairastuvuuskäyriä: tauti näyttää olevan laajenemassa, ei talttumassa.

Suomi ja muut länsimaat näyttävät tehneen pahan arviointivirheen viruksen suhteen. Niinpä ne yrittävät nyt kääntää huomiota Kiinaan ja syyttää sitä tietojen pimityksestä, tilastojen vääristelystä ja samalla tautitorjunnassa vitkuttelusta. Niin saattoi käydä, mutta annettujen tietojen mukaan tilanteen valjettua Kiina kuitenkin toimi topakasti ja näyttää saaneen taudin leviämisen kuriin.

Jos taudin vakavuus olisi siis ymmärretty oikein ja ajoissa myös meillä, ei olisi tehty niin kuin tehtiin. Sallittiin matkailijoiden – myös Italiasta – palata suoraan töihin vielä maaliskuun puolella ja ihmisten lähteä etelään 13. maaliskuuta.

Lähdinpä minäkin, kun kuluton peruutus ei minkään kolmen voimassa olleen matkavakuutuksen nojalla onnistunut vielä torstaina 12. maaliskuuta myöhään illalla ja kun hallituskin suositteli matkoista pidättäytymistä.

Vielä yötä vasten kysyin työnantajalta, voinko lähteä, otanko läppärin mukaan siltä varalta, etten pääse takaisin ja entä jos Suomi sulkee rajat? Niin epätodennäköiseltä epidemian leimahdus tuntui, että sain vastaukseksi harkita lomamatkaani itse ja päälle iloiset hyvän matkan toivotukset. Työmatkat ulkomaille oli viisaasti jo kielletty.

Koneen laskeuduttua seuraavana aamuna Kanarialle matkoja saikin jo peruuttaa kuluitta ja kaikki reissut kiellettiin. Pian Suomi sulki rajansakin.

Loma oli tietenkin ikimuistoisen jännittävä, kun aurinkoa pimentämään tulivat synkkenevät tautitilastot, hiipivä epävarmuus paluulennosta ja kotona etäkouluun siirtyneiden koululaisten etävalvonta. Lomailijan turvatoimet olivat tottakai kohdillaan: ravintolaan ja uimaan ei päässyt, eikä kävelylle saanut mennä kuin kauppaan tai koiran kanssa ja yksi kerrallaan sittenkin.

Oma valinta, mikäs siinä.

Poliisi pysäytti ja kyseli, vaikka saaressa oli vasta muutama tapaus ja Madrid täynnä ruumiita.

Espanja taisi nähdä, mitä tuleman piti, mutta tiukatkaan toimet eivät auttaneet: päivittäinen kuolleiden määrä tekee ennätyksiä yhä, kolme viikkoa myöhemmin. Se voi olla Suomenkin tie. Katsokaa Ruotsia. Sairastuneiden ja kuolleiden määrä kasvaa kaikkialla.

Siitä huolimatta vielä paluumatkalla 20. maaliskuuta harva piti kasvosuojusta ja suojahansikkaita, ja koti-Suomessa koko koneellinen ahdettiin lentokenttäbusseihin, sitten passijonoon ja halukkaat saattoivat palata junalla kotiin. Matkailijat sentään määrättiin kotikaranteeniin, mutta heidän perheenjäseniään ei. Miksi ei, jos matkailija on oireeton taudinkantaja? Ja miksi matkailija, jos hän tulee Uuttamaata terveemmältä alueelta?

Tuntuu, että herääminen Suomessa tapahtui luvattoman myöhään, kehitys muualla oli jo levähtänyt näkyville. "Tavallinen influenssa tappaa enemmän" -tyyppinen hyssyttely oli toki johonkin asti ymmärrettävää, mutta ei enää maaliskuussa. Vatuloinnin ei pitänyt olla tälle hallitukselle leimallista, mutta kriisinhoidolle näyttää olevan.

Kuinka vielä sallitaan vanhojenkin ihmisten parveilla ja jonottaa kaupoissa ja vasta nyt suljetaan ravintolat? Ja kuinka jotkut pitävät toimia rajuina? Henkisesti paljon rajumpi on ulkonaliikkumiskielto. Sekin tulee, ellemme itse ymmärrä vältellä toisiamme.

Jotakin hyvää? Hienoa olisi jos oppisimme arvostamaan terveitä päiviä, muistamaan avun tarpeessa olevia jatkossakin, matkailemaan kotimaassa, arvostamaan suomalaista ruokaa, kaipaamaan Uudenmaan ulkopuolelle, keksimään perheissä yhteistä ja edullista lähitekemistä, kaivamaan kotoillessamme varastoista vanhat vaatteet, kirjat ja pelit ja hillitsemään pikaonnea tuovaa ostovimmaa.

Jos näin käy, pisteet hallitukselle.

Lue lisää

Pohjois-Makedoniasta Turkuun tänään saapuvan lennon kaikki matkustajat testataan tartuntatautilain nojalla ja asetetaan karanteeniin

STM: Pakkotestit ja karanteenimääräykset tulevat rajoille mahdollisimman pian – määräykset koskevat myös työmatkalaisia

IS: Skopjen-lennon koronatartuntojen määrä nousi

Korona lykkää lopulliset tarjouspyynnöt hävittäjistä yli vuodenvaihteen