Kommentti

EU:lla edessään ratkaisun viikot

Tulevien viikkojen kysymys on, milloin komissio antaa esityksensä koronaelvytyksestä.

Euroopan talous tulee kohtaamaan pudotuksen, joka on suurin sitten 1930-luvun laman.

Erityisen kovaa se iskee Etelä-Eurooppaan: Italian ja Espanjan talouksien odotetaan supistuvan tänä vuonna jopa yhdeksän prosenttia.

EU:ta on arvosteltu sen hitaasta koordinoinnista koronavirusepidemian edessä. Jäsenmaat ovat avanneet ja sulkeneet rajojaan itsenäisesti, kun taas EU tulee suosituksineen jälkijunassa. Selväksi on tullut, että EU:lla on moneen koronavirukseen liittyvään asiaan vain vähän toimivaltaa.

Jos komission edustajilta kysytään, paljon on jo saatu aikaan. Päätös 500 miljardin koronatoimenpiteistä on hyvä ensimmäinen askel, mutta todellisuudessa vasta alkua pitkälle jälleenrakennukselle.

Suurimmat odotukset kohdistuvat nyt EU:n monivuotiseen budjettiin, jonka yhteyteen unionin uusi satojen miljardien elvytyspaketti aiotaan rakentaa. Kiperin kysymys kuuluu, rahoitetaanko pottia velkarahalla vai pelkillä jäsenmaksuilla. Vaikka huoltovarmuus on puheissa mukana, leikataanko EU:n maataloudesta vielä aiottuakin enemmän uusien haasteiden tieltä?

Jos elvytys hoidetaan hyvin, EU-maat hitsautuvat koronakriisin jälkeen vielä paremmin yhteen. Jos elvytyspotin kokoamisessa ajaudutaan napit vastakkain, vaarana on euroalueen hajoaminen. Selvää on ainakin, että yksikään jäsenmaa ei selviä kriisistä yksin.

Lue lisää

THL: Päivän koronatartuntaluku 47

Ilahduttavat uutiset siivittävät lomaa

Yle uutiset: Kymenlaakson kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta alkaen – ravintoloissa järjestettäviin tapahtumiin sovelletaan ravintolatoiminnan rajoituksia

THL: Suomessa 55 uutta koronatartuntaa