Kommentti

"Ei ole mitään turhauttavampaa kuin etsiä valkovuokkoja elokuussa" – Patista siis koululaisesi keräämään koulun kasvio nyt heti

Koulutehtävä opettaa luonnonkiertoa, mutta mittaa myös lapsen kykyä hoitaa hommat ajoissa. Tässä asiassa aikuinen voi myös ilmoittaa, ettei anna apuaan enää elokuussa.

MT kertoi marraskuussa 2019, että kasviot palasivat perus­koulujen opetussuunnitelmaan vuonna 2016. Osa kouluista on toki voinut kerätä niitä myös välivuosikymmenet.

Usein kasvion keräystehtävä annetaan peruskoulun 8. luokalla keväällä ja palautetaan elokuussa 9. luokan alkaessa.

Nyt seuraa lämmin, mutta vahva suositus paitsi koululaisille, myös huoltajille: aloittakaa heti!

Ihminen on rakennettu niin, että hommat hoidetaan vasta annetun aikataulun takarajalla. Tässä asiassa vetkuttelu on vaarallista, sillä läksy jää tekemättä, jos ajattelee tehdä sen vasta ”sitten joskus, onhan tässä koko kesä aikaa”.

Jep, aikaa on, mutta kasveja ei. Ei ole nimittäin mitään turhauttavampaa kuin kontata ketunleipien eli käenkaalien kukkien tai metsätähtien perässä kesän loppupuolella ja etsiä valkovuokkoja elokuussa. Laulussakin sanotaan, että valkovuokot katoavat, kun syksyn alle hiljaa nukkuu maa. Laulu on oikeassa. Aikuinen voi toki auttaa koululaista, mutta tässä asiassa voi myös ilmoittaa, ettei auta enää elokuussa.

Säästä siis itseäsi, hyvä vanhempi, ja tarkista, saiko lapsesi kesäläksyn. Luonnossa liikutaan nyt paljon, ja samalla on helppo poimia näytteitä tai edes kasvien kuvia talteen.

Keruutehtävä on ovela testi. Se kertoo toimeen tarttumisesta ja opettaa samalla luonnonkiertoa. Kasvit kun tulevat ja menevät omia aikojaan, eikä esimerkiksi tatteja tai rouskuja näy vielä pitkiin aikoihin.

Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja.

Ihminen on rakennettu niin, että hommat hoidetaan vasta ­annetun aikataulun takarajalla.

Lue lisää

Kasviot tekivät paluun kouluihin vuosikymmenten jälkeen – nykyään ne tehdään yleisemmin kameralla kuin prässillä

Mistä koululainen saa kerätä kasveja?

Huippu-urheilu on kapitalismia kovimmillaan – kaikki kilpailevat kaikin keinoin ja kovimmat voittavat

Koronaa voi torjua vasta-ainepitoisella kananmunalla, sanoo mikrobiologi – Viro sai ternimaitosumutteen markkinoille, jumittuiko Suomi epäonnistumisen pelkoon?