Kaikkeen tottuu – kasvomaskistakin tulee rutiinia parissa päivässä - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Kommentit

Kaikkeen tottuu – kasvomaskistakin tulee rutiinia parissa päivässä

Suomessa ihmetyttää, ettei juuri kukaan käytä maskia, ei edes terveyskeskuslääkäri, vaikka ei hoitaisikaan flunssapotilasta.

Lomailin kesällä Unkarissa, jossa tautitapauksia on suunnilleen samalla taajuudella kuin Suomessa. Maailma oli kuitenkin ihan toinen: pienissä kaupoissa, kauppakeskuksissa, metrossa, ratikoissa ja taksissa täytyi pitää kasvomaskia. Ja kaikki myös pitivät, samoin turvavälejä.

Ihmetystä herätti, kun kerroin, että Suomessa ehkä yksi sadasta kaupassa kävijästä käyttää maskia – ja sellainen ihminen kierretään varmuuden vuoksi kaukaa.

Palattuani minua taas ihmetytti, että edes terveyskeskuksen lääkäri ei käyttänyt potilaan kanssa maskia, vaikka kyseessä ei ollutkaan flunssapotilas.

Julkisten tilojen maskipakko on voimassa monissa maissa, muun muassa Espanjassa ja Ranskassa. Suojaimen tulee ohjeen mukaan peittää suu, nenä ja leuka. Kun osa suojaa kuitenkin vain suunsa, roikottaa maskia leuan alla ja käyttää samaa moneen kertaan eikä ravintoloissa ole käyttöpakkoa, voi kysyä, onko määräyksestä lopulta hyötyä.

Samaa kysyttänee kohta meilläkin. Mutta ainakin maski muistuttaa vaarasta ja saa joukkokurin toimimaan.

Hengittäminen helteessä maskin kanssa voi olla etelässä tukalaa, joten käytöstä lipsutaan. Mutta kaikkeen tottuu, suojaimeenkin. Minuun rutiini juurtui niin nopeasti, että hamusin maskia mennessäni Suomessakin ruokakauppaan.

Lue lisää

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Korona peruutti halloween-juhlat – viljelijällä käsissään 30 000 myymätöntä kurpitsaa

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Suomessa 59 uutta koronatartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia maanantain jälkeen