UPM lähetti tymäkän viestin sekä hallitukselle että ammattiyhdistykselle - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Kommentit

UPM lähetti tymäkän viestin sekä hallitukselle että ammattiyhdistykselle

Sääntelyä ja veroja kiristämällä sekä työaikaa lyhentämällä täältä sammuvat viimeisetkin lamput.

UPM:n päätös sulkea Kaipolan paperitehdas on kova isku Keski-Suomelle. Sekä hallituksen että ammattiyhdistysliikkeen kannattaa tavata tarkkaan tehtaan lopettamispäätöksen perustelut.

Yhtiön mukaan tehtaan sulkemisen syyksi ei riitä paperin kysynnän lasku. Kilpailukykyisillä paperitehtailla ei ole hätää, sillä niiden tuotteille riittää edelleen kysyntää.

Kaipola ei siihen joukkoon enää mahtunut. Sen kilpailukykyä söi syrjäisen sijainnin lisäksi Suomen tiukka sääntely ja verotus. Erikseen yhtiö mainitsi korkeat kuljetuskustannukset ja dieselveron.

Toisekseen työntekijöiden palkat ovat Suomessa 30–40 prosenttia kilpailijamaita korkeammat. Ja vuosityöaika merkittävästi lyhyempi kuin esimerkiksi Saksassa.

UPM:n mukaan Kaipolan kilpailukyvyn menetyksessä ei ole kyse pelkästään nykyisen hallituksen toimista. Kamelin selkää ovat rasittaneet myös aiempien hallitusten verolinjaukset ja liian kalliit työmarkkinaratkaisut.

Tässä ei puhuta pienistä asioista. Paikallistalouteen Kaipolan tehdas on antanut vuosittain yli 300 miljoonan euron piristysruiskeen. Kymmenessä vuodessa se tarkoittaa yli 3 miljardin euron arvonlisäystä.

Sillä on jo melkoista valtakunnallista merkitystä. Tuollaisen sammon eteen olisi valtionkin kannattanut vielä muutama kanto kääntää.

Siinä on aika selkeä viesti Sdp:n tuoreelle puheenjohtajalle Sanna Marinille, joka nosti yhdeksi tavoitteekseen 6 tuntiseen työpäivään siirtymisen.

Marinin mukaan se voisi jopa tehostaa työntekoa. Avaamatta jäi, miten niin voisi käydä missään oikeasti tuottavassa työssä.

Vähän vastaavaa linjaa edustaa hallituksen vihreän ympäristöministerin elvytystyöryhmä, joka, kärjistäen sanottuna, haluaa elvyttää Suomen luontopolkuja ja pyöräteitä rakentamalla.

Ihan kivoja ovat, mutta niillä ei ketään ruokita ja pidetä lämpimänä talven yli.

Raaka totuus on, että useimpina viimevuosina teollisuuden investoinnit ovat jääneet poistoja pienemmiksi. Se tarkoittaa, että Suomea on ajettu alas.

Tuo tie johtaa hyvinvointiyhteiskunnan tuhoon. Nyt päätöksiä tekevän hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen kannattaa siis ottaa UPM:n viesti vakavasti.

Jos kilpailukykyiselle toiminnalle ei Suomessa ole edellytyksiä, täältä sammuvat ennen pitkää viimeisetkin lamput.

Lue lisää

Äärimmäisen tärkeää puhua yhteiskuntavastuusta

UPM luovuttaa 40 000 kasvosuojainta opiskelijoille

Pääministeri: UPM:n Kaipolan sulkemispäätöstä ei ole vielä loppuun käsitelty

Asiantuntijat: Irtisanomiskynnyksen nostaminen tuskin tehokas lääke estämään tehtaiden sulkemista