Kommentti

Väkivallalla ja sen videoinnilla voidaan tavoitella julkisuutta – vanhemmat eivät pysty kontrolloimaan kaikkea, mutta ajan ilmiöistä on syytä olla perillä

Lapset ja nuoret kannattaa kasvattaa kyseenalaistamaan populaarikulttuurin viljelemää julkisuuden ihannointia.

Vantaan Kytöpuiston koulun pahoinpitelytapauksen uutisoinnissa huomioni kiinnittyi Ylen (23.9.) julkaisemaan juttuun. Siinä kerrottiin pahoinpitelystä kuvatun videon hallitsemattomasta leviämisestä sosiaalisessa mediassa. Videota levittivät myös tapaukseen osallistuneet nuoret.

Poliisin mukaan väkivaltavideoiden jakaminen lasten ja nuorten parissa on yleistynyt huolestuttavasti. Videoiden levittämiseen liittyvä väkivallan ihannointi on erityisen huolestuttavaa.

Väkivaltaviihteen yleistyessä kasvattajat ovat joutuneet miettimään rajanvetoa elokuvien, tv-sarjojen ja pelien lisääntyvän tarjonnan äärellä. Ikärajasuositukset antavat toki suuntaa, mutta todellinen elämä on monimutkaisempaa kuin ehdottomien kieltojen kokoelmat.

Vanhemmat eivät kykene kontrolloimaan kaikkea. Pyssyjen täyskieltoa yrittävä saa huomata, että sotaleikeistä kiinnostunut lapsi kovertaa kiväärinsä kepistä käden käänteessä. Monessakin mielessä – myös kiusaamiseen liittyen – lasten on hyvä olla perillä ajan ilmiöistä. Vanhemmankin on parempi olla perillä kuin kieltää kokonaan. Lasten ja nuorten maailmaan osallistumalla tuntee lapsensa sieluntilan ja saa mahdollisuuden vaikuttaa elämään ja asenteisiin.

Kouluväkivaltatapauksissa on syytä puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Kyse ei ole puoliharmittomasta kiusaamisesta vaan pahoinpitelystä, joka on rikos ja jonka seuraukset voivat olla vakavat. Rikosten ehkäisyn kannalta on tärkeää kiinnittää huolensa myös tekijöihin. Mikä saa lapsen tai nuoren ihannoimaan ja toteuttamaan väkivaltaista toimintaa?

Yksi selitys saadaan soveltamalla sosiaalipsykologista paineteoriaa. Sen mukaan yksilöstä riippumaton sosiaalinen rakenne estää yksilön tavoitteiden toteutumisen ja aiheuttaa hänessä turhautumis­kokemuksen, joka motivoi rikolliseen käytökseen.

Tässä tapauksessa väkivallalla ja sen videoinnilla tavoitellaan julkisuutta. Vallalla oleva julkisuuden ihailu motivoi tekemään itsensä tuntemattomasta tunnetuksi väkivallan avulla.

Lapset ja nuoret kannattaa kasvattaa kyseenalaistamaan populaarikulttuurin viljelemää julkisuuden ihannointia.

On tärkeää kertoa, että ihan tavallinen elämä on usein monin verroin rikkaampaa ja tavoiteltavampaa kuin somejulkisuus ja muu mediasuosio.

Vakaumuksellisella kolumnipaikalla vuorottelevat seurakuntapastori Salla Autere, vankilapastori Miika Hynninen, piispa Kaarlo Kalliala, kirjailija Minna Kettunen ja kirkollisen työn koordinaattori Anni Takko.

Lue lisää

Puutarhapuuhailu sopii vapaaseen tuumailuun – rönsykasvut pois

Kunnon talvi katoaa ja ruokajonot pitenevät – mistä voi löytää iloa elämään?

Koronapandemia saattaa ajaa puoli miljoonaa tyttöä lapsiavioliittoon, arvioi järjestö

Kouluissa tapahtuneisiin pahoinpitelyihin puuttuvat useat viranomaiset lastensuojelua myöten – rangaistusten sijaan pyritään sovitteluun