Kommentti

Kommentti: Johtopäätöksiä riistalaukauksen hyvyydestä tai huonoudesta ei pysty tekemään vain lyhyen Facebook-videon perusteella

Vakuumiin pakattu hirvenlihapala on herkullinen, mutta kovin kliininen lopputulema jahdin eri vaiheista. …

Olipa huono kaato, kyllä saisi metsästäjä harjoitella ampumista! Muun muassa tällaisia kommentteja kirvoitti video ruotsalaisen metsästäjän sonnin kaadosta.

Videolla eläin ravasi kahden laukauksen jälkeen vielä jonkin matkaa ennen kuin kaatui kuolleena lähes suoraan metsästäjän syliin. Ilmeisesti eläimen liikkumista laukausten jälkeen pidettiin merkkinä huonosta osumasta.

En ole ampunut yhtään hirveä, enkä liioin ole hirvipassissa ehtinyt istua. Mutta sen verran uskon asioista ymmärtäväni ja tietäväni, että rohkenin kommentin kirjoittaa.

Kun ammutaan kiväärillä hirveä, tavoitteena on osua vitaalialueelle, eli alueelle, missä sijaitsevat elintoimintoja ylläpitävät elimet, kuten sydän ja keuhkot.

Vaikka osuma olisi täydellinen ja luoti osuisi suoraan keuhko-sydänalueelle, ei hirvi tipahda niille sijoilleen kuolleena.

Hyvänkin osuman jälkeen aivot käskevät shokissa olevaa eläintä edelleen liikkumaan ja samalla veri pumppautuu rinta- ja vatsaonteloon. Mikä taas on hyvä asia lihan laadun kannalta.

Elokuvamainen niille sijoilleen lakoaminen tapahtuu, kun hirveä ammutaan esimerkiksi selkärankaan. Se ei ole kuitenkaan tavoitteena. Ja sen niille sijoilleen lakoamisen jälkeen pitää ampua vielä lopetuslaukaus.

Kollegani totesi osuvasti, että ei metsästys ole mitään eläimen kuoliaaksi silittämistä. Ei toden totta ole, eikä se myöskään ole vain ampumista. Onnistuneen riistalaukauksen jälkeen suolistetaan, nyljetään ja paloitellaan.

Muistan vieläkin, miltä tuntui työntää ensimmäisen kerran käsi lämpimän riekon sisuksiin, vetää suolisto ulos ja ottaa sisäelimet talteen.

Kun hirveä suolistetaan, ääni-, haju- ja eritemaailma ovat moninkertaiset pienriistan suolistamiseen ja nylkemiseen verrattuna. Vakuumiin pakattu hirvenlihapala on herkullinen, mutta kovin kliininen lopputulema siitä kaikesta.


Ei eläimen kuoleminen kai milloinkaan ole mitenkään erityisen kaunista, tapahtuipa se sitten metsästäjän laukauksen seurauksena tai jostain muusta syystä. Eikä kuoleminen liioin ole kivutonta tai kliinistä.

Mutta oikeita johtopäätöksiä riistalaukauksen hyvyydestä tai huonoudesta ei pysty tekemään Facebookiin ladatun 40 sekuntia kestävän videon perusteella ilman mitään pohjatietoja.

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

Erotammeko hirveä metsän puilta?

Lukija: "Karhujen röyhkeät pihavierailut loppuivat tehokkaalla metsästyksellä – Sama tepsisi susiinkin"