Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kommentti

Mäntyniemen ovea kolkuttelee jo kaksi kandidaattia, mutta kolmas voittaisi, jos homma vain kiinnostaa

Kisa saadaan, koska tällä kertaa istuva presidentti ei ole varma voittaja.

Suomessa pidetään presidentinvaalit 28. tammikuuta 2024. Koska tällä kertaa istuva presidentti ei varmasti voita ja jatka, ehdokkaita alkaa putkahdella hyvissä ajoin. Tasavallan ykköskisaan kuuluu kursailu ja kainostelu, eli omaa ehdokkuutta ei myönnetä, jos ei suoraan kielletäkään.

Niin se kuitenkin meni, että ensimmäisenä kisaan ilmoittautui entinen pääministeri, keskustan Esko Aho, nyt 66, joka julkaisi lokakuussa kirjan nimeltä 1991. Hän käy kirjassaan jälkiviisaasti ja valtiomiesmäisesti läpi lamavuosien käänteitä, oman hallituksensa toimia, Suomen selviytymistä ja antaa vinkkejä tähänkin hetkeen. "Ei kuulu suunnitelmiini", Aho vastasi kysymykseeni vaalikirjasta ja osallistumisestaan tuleviin presidentinvaaleihin.

Estradille noustaan, jotta päästään itse esiin ja peitetään muita. Kuten Suomen Pankin Olli Rehniä, nyt 58, joka ei viimeksi päässyt leikkiin lainkaan, kun Juha Sipilä nimitti kepun ehdokkaaksi Matti Vanhasen, nyt 65. Aina niin auttavaista Vanhasta ei tällä kertaa kuitenkaan tarvittane.

Seuraavana esiin astui toinen varma kandidaatti, kokoomuksen Jan Vapaavuori, nyt 55. Hän ilmoitti olevansa ei-käytettävissä jatkoon eli Helsingin seuraavaksi pormestariksi. Onko hän käytettävissä presidentiksi, jäi kertomatta. Mutta miksipä ei? Ainakin hänellä on ensi kevään kuntavaalien jälkeen useampi vuosi aikaa tehdä pesäeroa Helsinkiin ja myydä itseään koko maan ehdokkaana. Jämäkkä pääkaupunkiseudun koronarajoituksista kertominen lisää mukavasti vastuullisuuden tuntua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, nyt 51, tuskin lähtee häntä haastamaan, sillä kannatus puheenjohtajanakin on pikemmin ohenemaan kuin paksunemaan päin.

Niin se meni, että kivalle näköalapaikalle Sitraan kotimaahan ja varmaan pressahissiin päässyt Jyrki Katainen, nyt 49, meni mähmimään mahdollisuutensa koko kansan uskotuksi mieheksi hakkuupuheillaan.

Ja niin se menee, että demaripresidentille olisi paikka auki, jos pääministeri Sanna Marinin, nyt 35, noste kestää ja Kesärannan vaihtaminen Mäntyniemeen kiinnostaa. Europarlamentaarikko Eero Heinäluoman, nyt 65, suosio ei taida olla Marinin luokkaa, mutta hyvinkin sitten, jos tätä ei homma innosta. Onko kummaltakaan vielä kysytty?

Aika olisi otollinen vihreälle myös miehelle tai naiselle, ja olisihan se hauskaa, jos Niinistöä seuraisi toinen Niinistö, veljenpoika Ville, 44. Pekka Haavisto, nyt 62, olisi tosin varmempi ilman al-Holiin sotkeutumista.

Yllättäen ja pyytämättä pakkaa voivat lähteä sekoittamaan myös sellaiset naiset kuin keskustan Anneli Jäätteenmäki, nyt 65, SDP:n komissaari Jutta Urpilainen, nyt 45, tai Li Andersson, nyt 33.

Paavo Väyrynen, nyt 74, ymmärsi varmaankin Linnan kutsuvan ennemmin Ahoa kuin häntä, ja ilmoitti harkitsevansa Helsingin pormestarin paikkaa.

Myös perussuomalaisten Jussi Halla-aho, nyt 49, lienee laskenut, ettei kannatus ehkä riitä presidentiksi asti, ainakaan vielä tällä kierroksella, mutta näkyvälle paikalle pääsee pormestarinakin. Tai ehkä pestiä voi käyttää välietappina, jos kuitenkin pyrkisi parin korttelin päähän Kauppatorin samalla laidalla?

Vai miten se meni?

Lue lisää

Kukat käteen ja presidentin puheille

Pekka Haaviston suosio romahti presidenttikyselyssä – Sanna Marin kirinyt Haaviston ja Olli Rehnin tuntumaan

Kansa asettaa riman korkealle

Onko presidentinvaalin suosio hiipumassa?