Kommentti

Kuntavaalitentin suurin uutinen oli Jussi Halla-ahon asettuminen metropolipolitiikan vastustajaksi

Niklas Holmberg: Pääministerin puuttuminen tentistä oli harmillista, mutta ei välttämättä laskenut sen tasoa.

MT:n kuntavaalitentin isoin yllätys oli perussuomalaisten Jussi Halla-aho asettuminen metropolipolitiikan vastustajaksi. Gallupeissa ykköspaikkaa pitävän puolueen puheenjohtaja ja Helsingin pormestariehdokas siis vastustaa pääkaupunkiseudun kasvattamiseen tähtäävää politiikkaa.

Metropolipolitiikan välttämättömyys on kuulunut politiikan perushokemiin jo pari vuosikymmentä. Sitä ovat vuorollaan ajaneet puolueet laidasta toiseen. Toista mieltä on ollut lähinnä Paavo Väyrynen.

Vaikka Helsingin seudun paisuttaminen on ollut poliittisen eliitin lempilapsi, ei sillä ole kansalaisten suuren enemmistön tukea. MT:n joulukuussa tekemän gallupin mukaan 55 prosenttia suomalaisista haluaa hillitä muuttoliikettä pääkaupunkiseudulle.

Halla-aho jätti tyypilliseen tapaansa avaamatta sen tarkemmin mitä metropolipolitiikan vastustaminen tarkoittaa. Tarkoittaako se kaavoituspolitiikkaa, joka rajoittaa Helsingin kasvua? Pitäisikö valtion lopettaa pääkaupunkiseudun isojen raidehankkeiden rahoittaminen? Tulisiko ruuhkamaksuilla hillitä liikennettä pääkaupunkiseudulla? Ainakin näihin kysymyksiin hän joutuu vastaamaan kotikaupunkinsa äänestäjille.

Keskustan Annika Saarikon ehdotus opintolainan hyvittämisestä maaseudulle asumaan muuttaville opiskelijoille on sekin eräänlaista metropolipolitiikan vastustamista. Käytännössä kyse olisi palkkiosta Helsingistä pois muuttaville.

MT:n gallupin mukaan kokoomus on ainoa puolue, jonka äänestäjien enemmistö ei halua hillitä muuttoliikettä pääkaupunkiseudulle. Puheenjohtaja Petteri Orpo kiemurtelikin tentissä, kun joutui selittämään miksi kokoomusta ei mielletä maaseutua ymmärtäväksi puolueeksi.

Kuntapolitiikalla on tylsä maine ja sen takia poliitikot ja toimittajat mielellään siirtävät keskustelua yleispolitiikan teemoihin. Näin kävi myös maanantain keskustelussa, kun vihreiden Maria Ohisalo ja Halla-aho riitelivät Yhdysvaltojen kongressirakennuksen tapahtumista. Turpeesta ottivat yhteen jo totuttuun tapaan Ohisalo ja Saarikko.

Kunnallisen päätöksenteon ytimeen päästiin vaalitentin lopussa, kun puheenjohtajilta kysyttiin tulisiko kuntien pakkolunastusoikeutta rajoittaa?

Saarikko, Orpo ja Halla-aho ilmoittivat kannattavansa maanomistajan omaisuuden suojan vahvistamista. Ohisalo empi ja korosti yleisen edun asettamista yksityisen edelle.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) puuttuminen tentistä oli harmillista, mutta ei välttämättä laskenut sen tasoa. Koronamääräyksien lukemiseen tottunut pääministeri on ainakin tähänastisissa vaalitenteissä ollut vaisu.

Lue lisää:

Video: Puoluejohtajat kohtasivat MT:n päätoimittajan Jouni Kemppaisen tentissä

Yli puolet suomalaisista haluaa hillitä muuttoliikettä pääkaupunkiseudulle

MT-kuntavaalikysely: Keskusta ymmärtää suomalaisten mielestä parhaiten maaseudun ihmisiä — perussuomalaiset kannoilla varsinkin maalla asuvien mielissä

MT-kysely: Yli puolet suomalaisista haluaa rajoittaa kuntien oikeutta pakkolunastaa yksityisten maita — vasemmistopuolueiden kannattajat nihkeimpiä

Lue lisää

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa, eniten antamattomia ääniä menettää perussuomalaiset

Etelän lähiöt ja Itä-Suomi nukkuvat vaaleissa

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi tähtäävän Riikka Purran mielestä maahanmuutosta keskusteleminen on yhä jonkinlainen tabu: "Väärin puhumalla saattaa päätyä median ja somen raskaaseen limboon ja menettää työnsä"

Raskaana olevien rokottamisessa on enemmän hyötyjä kuin haittoja, sanoo THL:n ylilääkäri – Ohisalo: "Halusin esimerkilläni rohkaista muita"