Kommentti

Tanskalainen talonpoika jaksaa uskoa Suomeen – Danaegin munakauppa ei yllättänyt

Toivottavasti kasvava tanskalaisomistus lisää järkeä myös markkinoilla, kirjoittaa MT:n toimituspäällikkö Jussi Martikainen.

Danaegin Munax-kauppaa ei voi pitää suurena yllätyksenä. Tanskalaisyhtiö tuli Munaxin osa-omistajaksi viidenneksen osuudella jo vuonna 2015. Kasvuhalu ja mieluinen yhtiö johtivat kauppaan.

Suunta suomalaisen agribisneksen omistamisessa on valmiiksi tuttu.

Tanskalainen Dava Foods -konserni on jo Suomen munamarkkinoilla omistamalla puolet Dava Foods Finlandista, josta toinen puoli kuuluu entiselle ”muna-Valiolle” Munakunnalle. Dava taas on osa tanskalaisjätti Danish Agroa, joka tuli Hankkija-Maatalouden omistajaksi 2013.

Sama jätti osti muutama vuosi sitten Keskolta Baltian konekaupan. K-Maatalous puolestaan päätyi ruotsalaisen Lantmännenin omistukseen. Maidonjalostukseen tanskalais-ruotsalainen Arla tuli ostamalla Ingmannin vuonna 2006.

Yhteistä kaupoilla on, että ostajina ovat tanskalaisten ja ruotsalaisten farmareiden suuret osuuskunnat. Ne ovat kasvu-uralla, mikä tarkoittaa suomalaisomistuksen kutistumista alalla.

Valoisana puolena ostoksissa voi nähdä, että Tanska-farmari uskoo Suomeen maatalousmaana. Investointiympäristö miellyttää. Suomi-farmarilla itsellään on usko välillä lujilla.

Danaeg tuo Munaxiin tuotekehitys- ja markkinaosaamista, kenties uusia markkinakanaviakin. Vientiä kaivataan.

Upean tuotteen, suomalaisen kananmunan markkinat ovat olleet erittäin vaikeat koko EU-jäsenyyden ajan. Toivottavasti kasvava tanskalaisomistus lisää järkeä myös markkinoilla.

Lue lisää:

Enää yksi suurimmista kananmunapakkaamoista on täysin suomalaisomisteinen

Laitilalainen Munax siirtyy tanskalaisomistukseen

Lue lisää

Enää yksi suurimmista kananmunapakkaamoista on täysin suomalaisomisteinen

Laitilalainen Munax siirtyy tanskalaisomistukseen

Katso video: Munaxin toimitusjohtaja kertoo, mihin uuden jättikanalan 10 miljoonaa kiloa munia aiotaan myydä

Puolustusvoimia muonittava Leijona Catering vastaa: Ruotsin kautta kiertää vain 4 400 munaa vuodessa