Kommentti

Penkitetyn Lauri Markkasen taidot ovat pahasti alikäytössä Chicago Bullsin ailahtelevassa pelisysteemissä – ensi kaudeksi suomalaistähden on syytä hakeutua uuteen joukkueeseen

Lauri Markkanen on Bullsin uuden pelaajakierrätyksen ylivoimaisesti suurin häviäjä. Tähän saakka tukevasti aloitusviisikossa pelannut suomalainen on sysätty penkkimieheksi.

Neljättä kauttaan NBA:ssa pelaava suomalaiskoripalloilija Lauri Markkanen on äärimmäisen lupaava hyökkäyspään pelaaja.

213-senttiseksi suomalainen on poikkeuksellisen hyvä kaukoheittäjä. Tarkan kolmosen lisäksi Markkanen pystyy ajamaan tehokkaasti korille, mikä tekee 23-vuotiaasta pelaajasta monipuolisen hyökkäyspään aseen.

Markkanen on myös kohtuullisen hyvä levypallopelaaja, vaikkakin tällä kaudella tehot ovat tältä osin hieman notkahtaneet.

Suomalainen on väläytellyt poikkeuksellista lahjakkuuttaan hyökkäyspäästä tulokaskaudestaan alkaen. Piste- ja levypallokeskiarvojen valossa Markkasen toinen kausi on tähän mennessä ollut paras – tuolloin hän keräsi keskimäärin 18,7 pistettä ja 9 levypalloa ottelua kohden.

Kolmas kausi oli pettymys. Markkasen tehot putosivat alle 15 pisteeseen ja noin kuuteen levypalloon. Tähän oli syynä pitkälti Chicago Bullsin silloisen valmentajan Jim Boylenin harjoittama sekava peluutus, jossa monipuolisen suomalaisen peli typistettiin käytännössä kolmosen viivalla seisoskeluun.

Bulls on myös perinteisesti keväisin harjoittanut niin sanottua "tankkaamista", eli hävinnyt pelejä tahallaan sen jälkeen, kun realistiset mahdollisuudet pudotuspeleihin pääsyyn ovat karanneet liian kauas.

Huonompaa sijoitusta runkosarjassa haetaan parempien varausvuorojen toivossa, kun seuraavan kauden lupaavia tulokaspelaajia havitellaan.

Bullsin parhaat pelaajat, mukaan lukien Lauri Markkanen, ovat kärsineet tankkauksesta kevät toisensa perään. On piste- ja muille keskiarvoille myrkkyä istua penkillä ratkaisuhetkillä, jotta oma joukkue varmasti häviäisi.

Vielä suurempaa myrkkyä tällainen nurinkurinen peluutus on luonnollisesti urheilijoiden ja koko joukkueen moraalille.

Käynnissä oleva Markkasen neljäs NBA-kausi alkoi mahtavasti.

Markkanen pelasi alkukaudesta parhaimmillaan yli 20 pisteen keskiarvoilla yli 50 prosentin pelitilanneheittojen tarkkuudella. Kolmosen takaakin tarkkuus oli huikeat yli 42 prosenttia.

Pariin kertaan Markkanen ylsi pelissä yli 30 pisteeseen.

Huomionarvoista on, että tällaisilla tehoilla pelaaja alkaa lähestyä tasoa, jossa nimi nostetaan mukaan NBA:n tähdistöpelispekulaatioihin.

Hyvä vire tyssäsi alkuvuodesta olkapäävammaan, jonka takia suomalainen oli sivussa peleistä kuukauden ajan.

Samaan aikaan Bullsin peli alkoi kärsiä pahoista sentteriongelmista, kun aloitusviisikossa keskushyökkääjän paikkaa pelannut Wendell Carter Jr. ei saanut peliään millään sujumaan.

Loukkaantumisesta toivuttuaan ja kentälle palattuaan koko tähänastisen uransa isona laitahyökkääjänä pelannut Markkanen siirrettiin paikkaamaan ongelmaa sentterin pelipaikalle, vaihtelevalla menestyksellä.

Markkanen pärjäsi korin alla liigan keskivertosenttereitä vastaan, mutta jäi pahasti Utah Jazzin korinalusjyrä Rudy Gobertin jalkoihin.

Vaikka Bullsin nykyinen valmentaja Billy Donovan on monin tavoin osaava työssään, ei tätä peluutusta voi kuin ihmetellä.

Gobertin ja Markkasen laittaminen vastakkain korin alla on kuin pistäisi eri painoluokkien nyrkkeilijät vastakkain kehässä.

Maaliskuun lopulla Bullsin johtoportaan kärsivällisyys loppui, ja sentteriongelma ratkaistiin kerralla hankkimalla joukkueen keskushyökkääjäksi tähdistötason pelaaja Nikola Vucevic Orlandosta.

Samalla kertaa melkein puolet Chicagon joukkueesta meni uusiksi pelaajakauppojen aikarajan umpeuduttua tämän kauden osalta.

Myös Markkasta kaupiteltiin muun muassa New Orleansiin, josta hänen tilalleen pyrittiin saamaan pelinrakentaja Lonzo Ball. Pelinrakentaja on nimittäin sentterin ohella toinen pelipaikka, jossa Bulls on ollut tällä kaudella ongelmissa. Kauppa jäi syntymättä ja Markkanen jäi Bullsiin.

Lauri Markkanen on Bullsin uuden pelaajakierrätyksen ylivoimaisesti suurin häviäjä. Tähän saakka tukevasti aloitusviisikossa pelannut suomalainen on sysätty penkkimieheksi.

Ratkaisua perustellaan sillä, etteivät Markkasen vahvuudet ole varsinaisesti puolustuspelissä. Ison laitahyökkääjän pelipaikalla Markkasen tilalle aloitukseen on nostettu kokenut kahden suunnan pelaaja Thaddeus Young.

Myöskään uusi sentteri Vucevic ei varsinaisesti ole tunnettu puolustustaidoistaan, joka tekee ratkaisun osittain ymmärrettäväksi.

Käsittämättömäksi ja epäreiluksi tilanteen tekee kuitenkin se, ettei Markkasta näytetä peluutettavan penkiltä tulevana joukkueen kuudentena pelaajana, jolla olisi keskeinen rooli hyökkäyspään tehoissa.

Sen sijaan Markkanen on tullut kahdessa edellisessä pelissä kentälle vasta 7. tai 8. pelaajana. Hänet on lisäksi laitettu opettelemaan jälleen uutta pelipaikkaa, tällä kertaa pienenä laitahyökkääjänä.

Markkasen peluutus on ollut viime viikkoina tempoilevaa ja sekavaa. Pelitilanneheitot ovat tässä rytäkässä romahtaneet alimmillaan 5–6 heittoon peliä kohden ja pisteet alle kymmeneen.

Valmentaja Donovan on saanut vuosia NBA:n pohjamudissa möyrineen Bullsin otteisiin ryhtiä, mutta Markkasen kaltaisen ensiluokkaisen hyökkäyspään aseen käyttö vain vähän vastuuta saavana penkkipelaajana on väärä ratkaisu.

Markkasen puolustuspeli ei ole hänen vahvuutensa, muttei vahva puolustuspeli löydy monen muunkaan NBA:n huipputason hyökkääjän repertuaarista.

Viime aikoina sekä Yhdysvaltain että myös Suomen urheilumedioissa Markkasen puolustuspeli on nostettu jatkuvasti tikunnokkaan.

MIksei yhtä lailla kritisoida Vucevicin puolustuspeliä, joka ei ole yhtään sen parempaa kuin Markkasella? Bullsin huippuhyökkääjä Zach Lavinen puolustus taas on Markkasta merkittävästi kehnompaa.

Koripallo on joukkuepeli, jossa osa pelaajista ottaa enemmän vastuuta puolustuksesta ja osa hyökkäyksestä.

Lauri Markkanen on ensiluokkainen nelospaikan hyökkäysase, ja siinä roolissa häntä olisi myös syytä peluuttaa.

Näyttää siltä, ettei Chicago Bullsilla ole käyttöä parhaimmillaan jopa yli 20 pisteen tehoilla pelaavalle isolle laitahyökkääjälle.

Herää kysymys, haluaako Bullsin johto peräti tahallaan pudottaa Markkasen arvoa ennen ensi kesän pelaajakauppoja?

Bullsin tulevaisuutta rakennetaan nyt vahvasti kahden tähtipelaajan, Vucevicin ja Lavinen, ympärille.

Chicagon nykyisessä peluutuksessa suomalainen huippulahjakkuus on jäämässä sivurooliin ja pahasti alikäyttöön.

Markkasen on syytä hakeutua ensi kaudeksi uuteen seuraan, jossa hänen vahvuuksiaan vahvistetaan, heikkouksiaan paikataan ja kehittymistä tuetaan kaikin tavoin.

Jatkuva pelipaikan muuttelu, penkitys ja roolin kohtuuton supistaminen eivät tee tämän tason pelaajalle oikeutta.

Sopivia vaihtoehtoja Markkasen uudeksi seuraksi olisivat esimerkiksi läntisen konferenssin Phoenix Suns, San Antonio Spurs ja Golden State Warriors.

Lue lisää

Markkanen nakutti 15 pistettä ja Bulls voitti vastustajansa toistamiseen peräkkäin

Kärsiikö Lauri Markkanen Bullsin pelinrakentamisesta? Näin vastaa Hanno Möttölä ja listaa samalla oman uransa huippukohdat

Hanno Möttölä iloitsee koripallon noususta ja siitä, että nyt nuoretkin uskaltavat unelmoida – "Ei tätä hienompaa valmennustyötä voi Suomessa olla!"

Miltei taianomainen tulokaskausi NBA:ssa