Kommentti

Uutistausta: Brittiyhtiön akkuteollisuushanke on hieno uutinen Vaasalle, Suomelle – ja hallitukselle

Vaasan kaupunki ansaitsee onnittelut. Kaupungissa on työskennelty vuosia, jotta akkuteollisuus saataisiin juurrutettua uudeksi toimialaksi "Pohjolan energiapääkaupunkiin". Maanantaina Vaasasta kuului hyviä uutisia.

Vaasan kaupunginjohtajalla Tomas Häyryllä oli maanantaina iloinen tehtävä. Häyry sai julkistaa aiesopimuksen, jonka Vaasa on solminut Lontoon pörssissä noteeratun yhtiön Johnson Mattheyn kanssa.

Mikäli aiesopimukseen kirjatut suunnitelmat toteutuvat, brittiyhtiö rakentaa GigaVaasa-alueelle katodimateriaalitehtaan.

Globaalisti toimivan, noin 15 000 ihmistä työllistävän Johnson Mattheyn tulo Vaasan ja Mustasaaren yhteiselle suurteollisuusalueelle on hyvä uutinen.

Vielä parempi tieto on, että brittiyhtiö suunnittelee varaamalleen tontille nimenomaan katodimateriaalitehdasta. Se on keskeinen pala akkuteollisuuden arvoketjussa.

Niin keskeinen, että Vaasasta on lupa odottaa lisää hyviä uutisia. Ei olisi ihme, jos Johnson Mattheyn esimerkki innostaisi muitakin akkutoimijoita asettumaan Laajametsän-Granholmsbackenin suurteollisuusalueelle.

"Tämä tulee ilman muuta vauhdittamaan neuvotteluja muiden toimijoiden kanssa", kaupunginjohtaja Häyry sanoo.

Hän vahvistaa MT:lle, että Vaasa käy keskusteluja useiden akkuteollisuuden yritysten kanssa.

Työtä ja toimeentuloa ropisee Vaasaan, ympäröivään maakuntaan ja koko Suomeen, jos ja kun aiesopimus muuttuu lopulliseksi sopimukseksi.

Vielä maanantaina ei julkistettu, kuinka paljon työntekijöitä tehdas tuo tullessaan. Vaasan kaupunki jättää asian kertomisen brittiyhtiölle.

Satoja työpaikkoja odotetaan. Työvoiman tarve ei rajoitu Johnson Mattheyn tehtaaseen: on arvioitu, että yksi kemianteollisuuden työpaikka synnyttää 1,8 työpaikkaa muille aloille.

Hankkeen rakennusaikana tarvitaan tuhansia työntekijöitä.

Vaasa ilmoittautui ennakkoluulottomasti mukaan jo silloin, kun sähköautovalmistaja Tesla oli päättämässä Euroopan-tehtaansa sijoittamisesta. Tuolloin Vaasaa ei onnistanut.

Elon Muskin johtama Tesla kertoi loppuvuodesta 2019, että jättitehdas rakennetaan Saksan pääkaupunkiin Berliiniin.

Vaasa kisasi myös ruotsalaisen Northvoltin akkutehtaasta. Northvolt valitsi Pohjanlahden rannikkokaupungin mutta vaasalaisittain väärältä puolelta lahtea, kun Ruotsin Skellefteå nappasi jättitehtaan.

Kummassakin kisassa kannatti olla mukana, Häyry kertoo.

"Otimme ne oppimisprosessina. Opimme kummallakin kerralla paljon."

Useat ministerit onnittelivat Vaasaa maanantaina. Yksi onnittelijoista oli elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), joka tuntee Vaasan ja Johnson Mattheyn käymät keskustelut tarkasti. Ei epäilystäkään, etteikö työ- ja elinkeinoministeriö ole auttanut hanketta merkittävästi.

Onnittelunsa lähetti myös työministeri Tuula Haatainen (sd.). Työ- ja elinkeinoministeriön kumpikin ministeri muistutti aiheellisesti, että kansallinen akkustrategia osoitti toimivuutensa.

Valtion kokonaan omistama Suomen Malmijalostus Oy tiedotti tänään, että yhtiö suunnittelee investointia Vaasaan tulossa olevaan katodimateriaalitehtaaseen.

Valtion tämän vuoden talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostus Oy:lle. Rahoituksen turvin yhtiö pyrkii edistämään investointeja litiumioniakkujen välituotteita valmistavaan prekursori- ja katodiaktiivimateriaalituotantoon.

"Pääomittamisen tarkoituksena oli nimenomaisesti hakea yhteistyökumppaneita tulevia investointeja varten. Tämäkin investointiuutinen tukee ajatusta siitä, että päätös oli oikea", Haatainen totesi.

Onnittelijoihin liittyi pääministerikin.

"Erinomainen uutinen Suomelle ja Vaasalle", tviittasi Sanna Marin (sd.).

Vaasan julkistama uutinen tuli hallituksen kannalta erittäin hyvään aikaan. Nyt on paljon kivempi kokoontua keskiviikkona ja torstaina pidettävään kehysriiheen päättämään työllistämisestä ja talouden tasapainottamisesta.

Vaasa näytti, että uusia työpaikkoja on mahdollista luoda.

Lue lisää:

Johnson Matthey valitsi Vaasan akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi – tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024

Lue lisää

Hiihtomaajoukkueen entinen huoltopäällikkö kaupunginjohtajaksi: Uusikaarlepyy valitsi Martin Norrgårdin heti ensimmäisellä äänestyskierroksella

Kaivosvero on oikea ratkaisu

Yle uutiset: Pohjanmaan poliisi kieltäisi venetsialaisten ilotulitukset – viikonloppuna poliisille tuli 82 ilotulitteisiin liittyvää tehtävää

Wasalinen uuden aluksen luovutuspäivä varmistui – Aurora Botnian luovutus lykkääntynyt useita kertoja