Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kommentti

Koronaa voi torjua vasta-ainepitoisella kananmunalla, sanoo mikrobiologi – Viro sai ternimaitosumutteen markkinoille, jumittuiko Suomi epäonnistumisen pelkoon?

Hakalehdon omista peloista suurin ei ole epäonnistuminen tai edes koronavirus, vaan viruksen vanavedessä leviävä antibioottiresistenssi.

Aprillia.

Sellaisena koronavirukselta suojaavaa ternimaitosumutetta joissakin suomalaismedioissa pidettiin, ja aprillipilalta se kieltämättä aluksi kuulostikin.

Virossa asiaan ei kuitenkaan ole suhtauduttu naureskellen. Viranomaistahot ovat istuneet samaan pöytään asian tiimoilta ja päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten sumute saadaan markkinoille.

Suomessa kananmunaan liittyvä hanke ei ole edennyt. Ei, vaikka sille olisi mikrobiologi Elias Hakalehdon mukaan yhteistyökumppani ja kiinnostuneita sijoittajia ja vaikka asiaan liittyvää tutkimusta on ollut valmis edistämään useampi meritoitunut tutkijataho.

Hakalehdon mukaan taustalla vaikuttaa Suomessa vallitseva epäonnistumisen pelko. Kananmuniin perustuvaa ratkaisua kenties pidetään liian maatiaismaisena, hän arvelee.

Itse kananmunaan suojausteho tulee vasta-aineista, joita koronavirukselle altistettu kana muodostaa varjellakseen munassa kehittyvää alkiota.

Menetelmää tutkitaan myös maailmalla. Stanfordin yliopiston ja yritysten yhteistyöohjelma Spark selvittää parhaillaan Australiassa mahdollisuutta tuottaa kananmunista koronavirukselta suojaavia nenätippoja.

Hakalehdon omista peloista suurin ei ole epäonnistuminen tai edes koronavirus, vaan viruksen vanavedessä leviävä antibioottiresistenssi.

Kun espanjantauti jylläsi, iso osa uhreista menehtyi bakteerien aiheuttamiin jälkitauteihin.

”Virus rikkoo hengitysteiden limakalvoa, jolloin bakteerien on helppo päästä tunkeutumaan”, hän sanoo.

Nyt niin ei käynyt, sillä antibiootit tepsivät bakteereihin. Kun liikkeelle lähtee esimerkiksi multiresistentti kanta tuberkuloosibakteerista, olemme helisemässä, hän muotoilee.

Kenties siinä vaiheessa uskalletaan antaa täälläkin tilaisuus myös maatiaismaisille keinoille.

Lue lisää:

MT kysyi Valiolta koronavirukselta suojaavasta ternimaitosumutteesta: "Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta"

Koronaviruksen torjuntaan tarkoitettu ternimaitosumute sai myyntiluvan Virossa – Suomessa samantyyppinen keksintö ei edennyt yrityksistä huolimatta

Lue lisää

Ternimaidosta kehitettiin koronaa ehkäisevä nenäsumute Virossa – arvioidaan antavan neljän tunnin suojan virukselta, kauppoihin ehkä jo huhtikuussa

MT kysyi Valiolta koronavirukselta suojaavasta ternimaitosumutteesta: "Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta"

Viina ei virtaa Virossa enää pikkutunneille saakka – alkoholin yömyynti kielletään koronatartuntojen vuoksi

Myös Virossa ja Tanskassa todettu ensimmäiset koronavirustartunnat