Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Kommentti

Kausi-influenssarokotusten panttaus synnyttää kahden kerroksen kansalaisia

Kun tuleva influenssakausi on arvoitus ammattilaisillekin, rokotusten pihtaus tuntuu säästämiseltä väärässä paikassa.

Kun kolmen lapsen äitinä luen Wilmasta viestiä lasten influenssarokotusohjeista, odotuksissa ei ole mitään normaalista poikkeavaa. Meillä on ollut ihana kouluterveydenhoitaja, joka on tuikannut rokotteet koko porukalle kertaistunnolla jo useamman vuoden.

Tällä kertaa Wilma yllättää. Kausi-influenssarokotetta ei automaattisesti tarjotakaan kaikille kynnelle kykeneville. Ohjeiden mukaan sellaiseen ovat julkisella puolella oikeutetut vain riskiryhmiin kuuluvat tai sellaisen lähipiirissä olevat. Lähipiirin määritelmäkin kuulostaa tiukalta. Lähipiiriin kuuluvan vaikkapa isovanhemman kanssa pitäisi olla tekemisissä viikoittain.

Tuntuu erikoiselta, että tällaisena aikana joutuu perustelemaan oikeuttaan saada influenssarokote. Kun vielä tiedetään, että tuleva influenssakausi on asiantuntijoillekin melkoinen arvoitus ja samaan aikaan korona edelleen jyllää väestössä, influenssarokotteissa pihtaaminen vaikuttaa väärässä asiassa säästämiseltä.

Samaan aikaan yksityisellä puolella esimerkiksi työterveyshuollon asiakkaiden ei tarvitse kuin varata aika ja mennä rokotteelle. Työnantaja maksaa viulut.

Influenssarokotteen saaminen jakaa kansaa entistä enemmän kahteen kastiin. Niihin, jotka kuuluvat onnekkaina yksityisen puolen asiakaskuntaan. Ja niihin, jotka joutuvat taistelemaan oikeudestaan saada rokote.

Lue lisää

Vähäisten rokotusten maa: Suomessa on päästy eroon monista kotieläinten taudeista, joita vastaan ulkomailla on pakko rokottaa – "Monet nautatilat eivät rokota lainkaan”

Viime vuoden rokotepulasta opittiin – maksuttoman influenssarokotteen saajia rajattu nyt tiukemmin

Kaksi rokoteannosta saaneita nyt 78,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä

Kuinka rajusti influenssa iskee leviämistauon jälkeen? Rokotteen teho on tällä kertaa suuri kysymysmerkki