Kommentit

Suomenhevosella on monta työuraa

Antti Savolainen
Kommentit 27.10.2017

Suomenhevosesta voi luulotella saavansa juoksijan karkeasti kymmenvuotiaaksi asti.

Vuosi 2016 oli historiallinen siinä mielessä, että suomenhevosia syntyi enemmän kuin lämminveriravureita. Luvut olivat 984 ja 901. Edellisen kerran näin kävi vuonna 1997 (1 596 ja 1 587 yksilöä).

Suomenhevosen niskalenkki jatkunee viime vuoden astutusluvuista päätellen myös tänä vuonna syntyneissä, joiden rekisteröinnit valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Syitä suomenhevosen suosioon on varmasti monia: Suomi 100 -teemavuosi, suomenhevosratsun suosion kasvu, rahan saaminen raveista helpompaa kuin lämminverisillä.

Lisäksi suomenhevosesta voi luulotella saavansa juoksijan karkeasti kymmenvuotiaaksi asti. Lämminveriravurin kanssa totuus on vastassa paljon aiemmin.

Suomenhevosesta saa myös huomattavasti monipuolisemman ratsun tai mikä ettei työhevosenkin, kun pyörä ei enää raviradalla pyöri.

Lämminveriravurien ongelma on, että niille on hankala keksiä käyttöä raviuran jälkeen. Tammoista toki moni siirtyy siitokseen, mutta oreista ja ruunista valtaosa päätynee monttuun tai makkaraksi.

Raviurheilun monen vuoden synkkä ajanjakso heijastuu nyt hevospulana etenkin aikuisten hevosten lähdöissä. Paras lääke vaivoihin on jo toteutunut palkintotason nosto. Toivottavasti myös Uudet hevoskasvattajat -hanke kylvää satoisaan maaperään.

Aiheeseen liittyvät artikkelit