Kommentit

Kommentti: Sodassa kuristettiin lapsia ja villisorsa vaikertaa – iloista itsenäisyyspäivää!

Henrik Hohteri
Kommentit 07.12.2017

Henrik Hohteri: Kouluilta ja muilta julkisilta tahoilta odottaisi esimerkkiä iloisemmasta juhlinnasta.

Itsenäisyys on iloinen asia. Voimme vapaasti juhlia sitä kansallisen vapaapäivän puitteissa kukin haluamallamme tavalla, vapaina ihmisinä ja itsenäisessä valtiossa. Kiitos toki myös veteraaneille siitä.

Sotaveteraanit tai kukaan muukaan ei ole tietääkseni kuitenkaan vaatinut, että itsenäisyyspäivää pitäisi viettää erityisen vakavasti, saatika surujuhlana.

Onneksi uusia tapoja ja myönteisiä esimerkkejä itsenäisyyspäivän juhlinnasta löytyy, mutta tunkkainen suru edellä -meno tuntuu olevan normi monin paikoin.

Kollega kertoi erään eteläsuomalaisen alakoulun itsenäisyysjuhlasta näin:

"Hurmahenkinen lippulaulu, kuoron esittämä Villisorsan vaikerrus, katsaus ETYK-kokoukseen, viime sotiin ja niitä seuranneeseen pula-aikaan. Muistutettiin sotakorvauksista, EU:hun liittymisestä ja markan vaihtamisesta euroon. Mausteeksi vähän Kekkosta, Kalevalaa ja Seitsemää veljestä kanteleita unohtamatta. Lisäksi Kielotanssi Jenni Vartiaisen Suru on kunniavieras -kappaleen tahtiin."

Riihimäen kaupungin itsenäisyysjuhlassa ohjelma oli sentään monisävyisempi. Synkimmässä esityksessä korostettiin kansalaissodassa kuolleiden määrää ja kuolemisen tapaa: "Yksi lapsi kuristettiin!"

Synkistelköön kotona ken haluaa, mutta julkisilta tahoilta toivoisin myönteisempää esimerkkiä.

Jos suruviestiä toistellaan vuodesta toiseen, käsitys vuoden ikävimmästä juhlapäivästä jää elämään.

Aiheeseen liittyvät artikkelit