Kommentit

Kommentti: Sisäilmasotku selkenee hitaasti

Ilkka Hemmilä
Kommentit 10.12.2017

Valtio aloittaa hankkeen sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi ja ehkäisemiseksi. Vuosikymmenen mittainen aikataulu kuvastaa asian suuruusluokkaa.

Kun kyse on Suomen homeongelmista tai oikeaoppisesta rakentamisesta, puhetta riittää. Asiantuntijoiden mukaan tunteikas keskustelu on jopa ylikuumentunut.

Tunnelatauksesta huolimatta homeisten rakennusten, kosteusvaurioiden, huonon ilmanvaihdon ja muiden syiden aikaansaamat sisäilmaongelmat ovat todellinen asia. Erilaiset ongelmat kuuluvat väistämättä ikääntymiseen – ja valitettavissa tapauksissa huonoon rakentamiseen.

Kokonaisuutena ilmiö on kuitenkin niin epämääräinen ja iso, että täsmällistä tietoa sen laajuudesta ei ole. Tietoa etsiessä pitää yhdistellä arvioita, joita on hankala vertailla keskenään.

On kohdallaan, että valtiovalta tarttuu kansalaisia puhuttavaan asiaan. Marraskuussa hallitus jätti eduskunnalle ilmoituksen Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelmasta. Ensi vuonna alkava ohjelma pyrkii ehkäisemään sisäilmaan liittyvää oireilua ja tukemaan kärsivien hoitoa. Vuosikymmenen mittainen aikataulu kuvastaa asian suuruusluokkaa ja siihen liittyviä odotuksia.

Ohjelmasta huolimatta sisäilmaongelman ratkaisua ympäröivä epämääräisyys jatkuu edelleen. Toistaiseksi hankkeen tarkoituksena on kerätä aiheeseen liittyvää tietoa ja hyväksi havaittuja kokemuksia.

Tarkemmista toimenpiteistä kuullaan vasta ensi vuoden alussa. Korjausavustuksia kunnille ei ole tarkoitus jakaa, on hankkeesta vastaava ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) jo kertonut.

Kansalaisten huolet on siis huomioitu. Enää odotetaan tietoa siitä, mitä niille aiotaan tehdä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit