Kommentit

Kommentti: Vihreät välttelevät keskustelua

Eija Mansikkamäki
Kommentit 23.02.2018

Eija Mansikkamäki: Politiikassa varovaisuus kostautuu, ja se näkyy nyt gallupeissa.

Puolueiden tuoreimmat kannatusluvut HS-gallupissa kertovat seuraavaa: kokoomus on yhä ensimmäisenä (kannatus 21,7 %) ja seuraavina tulevat SDP (19 %) keskusta (16,3 %), vihreät (14,4 %), vasemmistoliitto (9,1 %) ja perus­suomalaiset (8,6 %).

Huomattavin muutos on vihreiden notkahdus prosenttiyksiköllä alas ja keskustan ylös. Vielä tammikuussa kannatukset olivat yhtä suuria. Väliin näyttää tulleen railo. Miksi?

Varmaa vastausta ei tietenkään ole, mutta vahvoja veikkauksia kyllä. Tässä yksi: vihreät välttelevät keskustelua. MT:n toimittajalle se on näkynyt monin tavoin. Esimerkiksi puoluekokouksessa kesäkuussa Tampereella kansanedustaja Antero Vartia lupasi antaa MT:lle haastattelun yrittämisestä, yritystuista ja lomituksesta, kunhan syksy saa. Hän aavisti, että kannanotto esimerkiksi lomituksen epäreiluudesta vain yhden alan yrittäjille voi herättää lukijoissa palaute­ryöpyn ja pilata kansan­edustajan kesäloman.

Syksyllä avustaja löysikin haastatteluajan, mutta viestintäpäällikkö tuli väliin. Vihreissä maataloudesta ja EU-maatalouspolitiikasta ei puhu Vartia, vaan toinen kansanedustaja.

Kuulostaa kummalliselta, sillä kokoomuskin sallii esimerkiksi Juhana Vartiaisen päästellä mielipiteitään vapaasti. Joskus niitä pitää puoluesihteerin selitellä, mutta gallupykkösen paikkaa puheet eivät ole vieneet.

Keskustallakin on uupumatta kränäävä Mikko Kärnänsä.

Puolueelle lienee siis tärkeintä ottaa kantaa. Keskustaa ja perussuomalaisiakin on voinut viimeisimmässä kyselyssä nostaa perhevapaa­uudistuksen kariutuminen, otsikko- ja mielipidekamaa sekin.

Vihreiden kannatus oli korkeimmillaan alkusyksystä 2017, kun Touko Aalto oli vasta valittu johtoon. Puolue pysyi otsikoissa, sillä se näytti iloiselta ja perinteisiä puolueita tosissaan haastavalta kansanliikkeeltä. Minäkin ennustin vaikeuksia muille.

Ratsastus aallonharjalla ei kuitenkaan voi jatkua, jos aallolta hiipuu voima. Politiikassa se tarkoittaa avauksia, linjauksia, kannanottoja. Ei riitä, että puhuu eläinsuojelusta silloin kun itse haluaa. Pitää elää kansan kanssa samassa ajassa.

Marraskuussa Aalto viivytteli peräti kolme vuorokautta ennen kuin pyysi anteeksi helsinkiläisen kaupungin­valtuutetun insestipuheita.

Tällä viikolla MT halusi kysyä vihreiden perhevapaamallista ja samalla siitä, millaisella hallituspohjalla uudistus vihreiden mielestä onnistuisi (kun ei kuulemma nykyisellä), miksi vihreät vastustaa perheiden vapaasti jakamaa koti­hoidontukea, mutta kannattaa kaikille yleistä perustuloa ja vielä bonuksena puolueen kantaa Vantaan turpeen­polttoon.

Puhelinhaastattelua ei saanut, ja avustajan mukaan Aallolla oli aikaa vastata vain perhevapaakysymykseen. Yllätys.

Politiikassa varovaisuus kostautuu, ja se näkyy nyt gallupeissa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT