Kommentit

Ihana, ihanampi kouluruoka

Terhi Pape-Mustonen
Kommentit 09.03.2018

"Voisiko keittiöhenkilökuntaa saada vanhempainiltoihin?"

Olen koululaisena ja monen koulun kouluavustajana ja opettajansijaisena nähnyt kaikenlaisia ruokailujärjestelyjä. Näitä toivoisin omien lasteni tulevaisuuteen.

1. Ruokatunneista oikeita tunteja. Voisiko ruokatunteja venyttää tunnin mittaisiksi sillä varjolla, että niissä käsiteltäisiin keskustelemalla eri oppiaineiden aiheita? Voitaisiinko luokassa syömistä lisätä, niin että hälyisiin ruokalatiloihin ei tarvitsisi lähteä tungeksimaan ja jonottamaan? Voisivatko oppilaat harjoitella toisten palvelua ja ruuan tarjontaa toimimalla entistä enemmän järjestäjinä?

2. Piha täyteen puskia. Oman kyläkouluni pihassa oli viinimarjapensaita, joiden marjoista keittäjä teki mehua esimerkiksi hiihtopäiville. Poimimme myös koululle mustikoita ja puolukoita ruokatarvikkeiden jatkoksi. Marjastuksesta jäi mukavat muistot eikä haittaa, vaikka koululaiset söisivät puskista välipalaa omin luvin.

3. Kuka syöttää lapsiani? Olisiko keittiöhenkilökuntaa mahdollista saada jututettavaksi vanhempainiltoihin?

4. Maatilavierailut ovat tärkeitä. Toivottavasti niihin löytyy aikaa, rahaa ja kiinnostuneita tilallisia.

5. Kehopositiivisuus osaksi kaikkia koulutunteja. Ruoka ei maistu, jos sen syömistä ryydittää syyllisyys. Iloinen ja reipas tunnelma kuuluvat kouluruokailuun ja syömishäiriöitä on estettävä huolellisesti ja ajoissa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT