Kommentit

Pahin uhka toteutui

Eija Mansikkamäki
Kommentit 02.08.2018

Eija Mansikkamäki: Suomi on saari, ja aika yksin hädän tullen.

Porin Suomi-Areenassa puhuttiin toissaviikolla huoltovarmuudesta. Kaupan, valtion, avustusjärjestön ja MTK:n edustajille luotiin uhkakuva, jossa hiukan kaukaiselta tuntuva mutta mahdollinen tapahtumien ketju lamauttaa Suomen.

Pieni metsäpalo laajenisi, katkaisisi sähkökaapelit, lamauttaisi sähkönjakelun maatiloille, koteihin ja kauppoihin, pysäyttäisi lypsykoneet ja traktorit, sulkisi myymälät, estäisi käteisen saannin ja niin edelleen.

Palo voisi alkaa näin kuivana kesänä nuotiosta tai salamasta. Tai tulla idästä, missä metsät ovat heikommin hoidettuja kuin meillä Suomessa, MTK huomautti.

Mutta että lännestä? Sitä ei ennakoitu, vaikka Ruotsissa alkoi palaa juuri silloin.

Ison mittaluokan katastrofia ei ole vielä käsillä, mutta jokaisen kannattaa miettiä, kuinka lähellä isompi energia- ja ruokamotti oikeastaan on. Kuivuuden keskellä meitä ehkä huolettaa se, saammeko kotimaista mallasta ja olutta. Mutta kuinka itsestään selvänä suomalainen pitää sitä, että saa ruokaa syödäkseen, autonsa tankattua ja kännykkänsä ladattua?

Entä sitä, että maaseudun asukkaat lähtevät pyyteettömästi palontorjunta­työhön? Ruotsissa heillä on ollut paikoin ratkaiseva rooli palon rajaamisessa. Kauanko maaseudulla ylipäätään on asukkaita?

Entä oma kotivarasi: löytyykö taskulamppu, patteri­radio, patterit, vesiastia ja riittävä muonapuoli?

Suomi on saari, ja aika yksin hädän tullen.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT