Kommentit

Turve luiskahti kokoomusjohdolta

Turpeesta tullee puolueessa vääntöä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa tiistaina julkistettiin puolueelle ympäristöohjelma (MT 24.8.), joka puolue esittää muun muassa turvemaiden raivauskieltoa.

Muutos olisi aikamoinen erityisesti Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen maataloudelle. Siellä ei juuri muita peltoja olekaan kuin turvepeltoja. Kielto merkitsisi, etteivät karjatilat voi käytännössä kasvaa.

Myös turpeen käyttöä haluttiin suitsia, mutta maltillisemmin.

Ympäristöohjelma lipsahti kokoomusjohdolta ohi. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ei tiennyt asiasta vielä torstai-iltana. Myös kokoomuksen maaseutuvaltuuskunta jäi ilman tietoa valmisteluvaiheessa. Tilanne on nolo valtuuskunnan puheenjohtajalle Janne Sankelolle, joka on myös Vapolla sidosryhmäjohtajana.

Ympäristöohjelma menee jatkossa puolueväen käsittelyyn ja voi olettaa, että turpeesta syntyy puolueen sisällä aikamoinen vääntö. Vihreitä myötäileviä turpeen vastustajia puolueessa riittää, mutta niin myös maatalouden puolustajia.

Vielä vuonna 2014 koko eduskunta oli sitä mieltä, että turvetta tarvitaan pitkään sen jälkeen kun fossiilisten käyttö lopetetaan. Turve on välttämätön puun seassa useimmissa kattiloissa. Ja turvepeltojen kyntämisen lopetus tuntuu Suomessa roimasti enemmän kuin muissa EU-maissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK-Etelä-Pohjanmaa kutsui kokoukseensa 16 kansanedustajaa – vain yksi tuli paikalle

Kokoomuksen maatalouskansanedustaja vaihtui Vaasan vaalipiirissä – Sankelo valittiin, Koski jäi ulos

Turve on muutakin kuin vain energiaa