Kommentit

Hevosopiston tiedotussotku sen kertoi: Suomenhevonen kuuluu Ypäjälle

Tutkitaan siis ennen kuin hutkitaan. Ja luetaan somessa muutakin kuin otsikot.

Hevossektori onnistuu surullisella tavalla ampumaan itseään nilkkaan toistuvasti.

Hevosalan saamia tuloutuksia Veikkauksen hevospelituotoista on arvosteltu sen jälkeen, kun rahapeliyhtiöt yhdistettiin viime vuodenvaihteessa. Maa- ja metsätalousministeriön päättämistä tuista hyötyvät ravitalouden lisäksi myös pienemmässä määrin Hevosopisto sekä Suomen Ratsastajainliitto.

Nyt jälleen annettiin hevosalan tukien vastustajille aseet käsiin – ja tällä kertaa ihan suotta. Kokonaisuus Hevosopiston toiminnasta on paljon mutkikkaampi kuin se virhetulkintaan perustunut viesti, joka lähti ryöstölaukalle viikonloppuna.

Perjantaina Hevosurheilu-lehden otsikko antoi ymmärtää, että Hevosopisto luopuu täysin suomenhevosista. Sitten niin Hippos kuin Hevosopisto korjailivat asiaa tiedottein ilman, että asiasta sai täyttä selvyyttä.

Suomenhevoset eivät poistu Ypäjän maineikkaalta Siittolanmäeltä.

Voi spekuloida, lähtikö koko homma laukalle yhdestä sanasta, joka oli uudessa strategiassa epäselvä.

Sain pyynnöstä maanantaina Hevosopiston strategian. Siinä puhuttiin valmennuskeskuksen kohdalla kasvateista, jotka yltävät kansainväliselle tasolle.

Tulkitsin termin hevoseksi - ja vielä tarkemmin puoliveriratsuksi, koska valmennuskeskuksen keskeinen tehtävä on kouluttaa kilpailevia ratsukoita.

Ihmettelin, kun muusta hevoskasvatuksesta ei ollut mitään mainintoja.

Uutisten tarkistuksessa, joka kuuluu siis toimitusten käytännöissä haastateltavien oikeuteen, selvisi, että termillä tarkoitetaan opiskelijoita. Hevosopisto lupasi korjata mahdollisesti harhaan johtavan termin.

Sopii myös kysyä, miksi hevoskasvatuksesta ei ylipäätään puhuta strategiassa. Erityisesti kysymys on tärkeä suomenhevosen kohdalla. Eikö kansallisrodun elinvoimasta huolehtiminen enää olekaan valtion pääosaksi omistaman koulutus- ja osaamisyhtiön tehtävä?

Hevosopisto aikoo kasvattaa kansainväliselle huipulle ennen kaikkea hevosalan ammattilaisia kuten oheinen rehtori Mansikkamäen haastattelu kertoo.

Se on kunnianhimoinen tavoite, jolle antaa pohjaa useiden suomalaisten hevosenhoitajien saama arvostus. Mutta onko samaan suuresta joukosta opiskelijoita? Sen aika näyttää.

Hevosurheilun uutisesta lähtenyt ketju osoittaa jälleen kerran, vastuu niin sanotuista kohuista on jokaisella sosiaalista mediaa käyttävällä.

Tutkitaan siis ennen kuin hutkitaan. Ja luetaan jutuista muutakin kuin otsikko!

Osin sotkun taustalla vaikuttaa ehkä myös alan tärkeimpien johtopaikkojen suuri vaihtuvuus. Hevosopiston ja Suomen Hippoksen puheenjohtajat ja SRL:n toimitusjohtaja aloittivat kaikki keväällä, SRL:n puheenjohtaja ja Hippoksen toimitusjohtaja viime vuonna.

Kun tiedotteet ja lausunnot risteilivät viikonloppuna, pisti miettimään, onko heillekään ehtinyt täysin kirkastua kokonaiskuvaa tärkeimmän hevososaamisen koko laajuudesta?

Hevosopiston ympärille rakentunut osaamiskeskittymä sai reilu vuosi sitten suitsutusta, kun hevosalan koulutusammattilaisia ympäri maailman kokoontui Suomessa ensimmäiseen hevosten hyvinvointiseminaariin. Opisto ei toimi tyhjiössä vaan sen ympärille kuuluvat myös Luke ja Helsingin yliopiston tutkimus, hevossairaala, Hippolis ja Suomen hevosurheilumuseo.

Ennen kaikkea suomenhevoskasvatuksen ansiosta Hevosopisto on myös osa Euroopan valtionsiittoloiden verkostoa, ja on sen joukossa pienestä koostaan huolimatta ilmeisen arvostettu.

Jos etsitään myönteistä, se on suomenhevosen kokema arvostus. Jos Suomessa ravi- ja ratsastusväen kenttä onkin perinteisesti ollut sangen erillään, niin tässä asiassa he ainakin löytävät toisensa.

Viikonloppuna riehunut myrsky hevosalan vesiämpärissä teki selvääkin selvemmäksi, että niin suomenhevosen ratsu- kuin ravikasvatus Ypäjällä nähdään rodun säilymisen kannalta välttämättömänä.

Lue lisää:

Sotku selvisi: Suomenhevoset pysyvät Ypäjän hevosopistolla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oriaseman työhuippu tasaantuu juhannuksen jälkeen

TalkKari vieraili 30-vuotissynttäreitä juhlivan Vieskerin luona – menestysori ei kelvannut aluksi kenellekään

Toto75-vihje: Tähen Toivomus jatkaa suomenhevosten valtakautta