Kommentit

Älä ole itsekäs, lue lapselle

Laura Kuivalahti: Huolestuttavaa on se, että tuoreen tutkimuksen mukaan 2–3-vuotiaille lapsille luki kirjoja ääneen reilu 30 prosenttia äideistä ja alle 25 prosenttia isistä.

Viime vuonna suomalaiset alakoulut saivat kirjapaketin, jolla pyritään tukemaan koululaisten lukuharrastusta. Tänä vuonna Lukuklaani-projekti laajentaa toimintaansa yläkouluihin. Hanke on Suomen Kulttuurirahaston ja tekijänoikeusjärjestö Kopioston yhteinen.

Lukuklaanin hienous on siinä, että se koskee kaikkia suomalaisia kouluja sijainnista riippumatta. Myös neuvoloissa käynnistyvä Lukulahja lapselle -kampanja tavoittaa samalla tavalla vauvat niin pohjoisessa kuin etelässä, maalla kuin kaupungissa.

Lukemisen edistämisen helpoin ja konkreettisin keino on tarjota lapsille kirjoja. Tätä reseptiä on toteutettu niin peruskouluissa kuin neuvoloissakin.

Huolestuttavaa on se, että tuoreen Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 2–3-vuotiaille lapsille luki kirjoja ääneen reilu 30 prosenttia äideistä ja alle 25 prosenttia isistä. Mitä ihmettä ne loput vanhemmat sitten tekevät?

Lukematta jättäminen omaan kiireeseen tai "en nyt vain ole kirjaihminen" -mantraan vedoten on puhdasta itsekkyyttä ja laiskuutta. Jos lukutottumuksia ei herätellä jo varhaisella iällä, ei lapsi välttämättä löydä ikinä tietä kirjojen luokse. Se puolestaan vaikuttaa ihan konkreettisesti muun muassa lapsen sanavaraston laajuuteen.

Kuka haluaisi ehdoin tahdoin jättää lapsensa niin suurelle takamatkalle lukeviin ikätovereihin nähden?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etsitkö kesälukemista? MT:n kirjallisuustoimittaja suosittelee 12 kirjaa, joihin kannattaa tarttua tänä kesänä

Suomalaiset lukevat mielellään kirjoja, mutta kirjaostosten määrä vähenee

Suomalaiset lukevat aiempaa vähemmän kirjoja