Kommentit

Uutiskommentti: Poliittisessa keskustassa on ruuhkaa kevään eduskuntavaaleissa

Hivenen konservatiivisesti ajatteleville, laajassa mielessä poliittista keskustaa edustaville ihmisille on nyt tarjolla jos jonkinlaista puolueluomusta.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa nähdään poikkeuksellisen paljon uusia pienpuolueita.

Suomen puoluekartalla on jo pitkään seikkaillut sirpaleisia kommunisti- ja laitaoikeistopuolueita, jotka eivät ole saaneet vaaleissa mainittavaa kannatusta. Uutena ilmiönä myös poliittiselle keskikentälle on saapunut uusia tulokkaita.

Hivenen konservatiivisesti ajatteleville, laajassa mielessä poliittista keskustaa edustaville ihmisille on nyt tarjolla jos jonkinlaista puolueluomusta.

Osa keskustasta ja kokoomuksesta kisaa vanhastaan samoista maltillisen porvarillisista keskikentän äänistä. Samoille apajille tunkevat lisäksi perussuomalaisten maltillisempi aines, sininen tulevaisuus, kansalaispuolue, seitsemän tähden liike, kristillisdemokraatit sekä myös jossain määrin ruotsalaisen kansanpuolueen konservatiivisempi väki.

Voi olla, että osansa keskikentän äänipotista nappaa myös kokoomukseen kyllästyneen Hjallis Harkimon Liike Nyt.

Valtapuolueilla on suuria vaikeuksia pitää eri tavoin ajattelevia ihmisiä saman puolueteltan sisällä. Erityisesti perussuomalaiset menettivät paljon kannatustaan ja jäseniään kesällä 2017 Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen tapahtuneessa puoluehajaannuksessa.

Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ovat viime aikoina näyttäneet jälleen elon merkkejä, kun taas omaksi puolueekseen irronnut sininen tulevaisuus on juuttunut kääpiösarjaan.

Juha Sipilän keskustan tilanne on hälyttävä. Puolueeseen on petytty laajasti erityisesti sen perinteisillä vahvoilla alueilla maaseudulla ja maakunnissa. Keskustaa uhkaa nyt jopa 2011 eduskuntavaaleja tuntuvampi rökäletappio.

Sami Kilpeläisen kansalaispuolue pyrkii ulosmittaamaan keskustan ahdinkoa painottamalla vaaliteemoissaan voimakkaasti aluepolitiikkaa.

Keskusta vuotanee kuitenkin enemmän nukkuvien puolueeseen ja kenties perussuomalaisiin, kuin mihinkään uusista pienpuolueista.

Ongelmaton ei ole kokoomuksenkaan tilanne, vaikka se on onnistunut säilyttämään kannatuksensa hallituspuolueista selkeästi parhaalla tasolla.

Helsingin ja Uudenmaan porvarit pelkäävät Harkimon Liikettä kuin ruttoa, ja tuskin aivan turhaan.

Jos Harkimo onnistuu houkuttelemaan listoilleen vielä liudan uusia valovoimaisia nimiä, voi kokoomuksen kannatuksesta kadota parikin prosenttiyksikköä. Tämä auraisi lopullisesti auki Antti Rinteen ja demarien kuningastien valtaan.

SDP:n paluu pääministeripuolueeksi 16 vuoden tauon jälkeen on lähellä, mutta vaalivoiton varmistaminen edellyttää Rinteeltä melkoista tasapainoilua.

Demaripomon olisi nimittäin kyettävä pitämään riittävän tyytyväisinä niin vihreisiin kuin perussuomalaisiin kallella olevat äänestäjät, jotka nyt harkitsevat SDP:tä.

Siksi esimerkiksi SDP:n maahanmuuttolinjauksista ei välttämättä saa kevään vaalitenteissä juuri tolkkua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutissuomalainen: Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Kaikkonen ei aloittaisi heti ministerirulettia

Keskustan puheenjohtajakisasta voi lyödä myös vetoa: Kulmuni ja Kaikkonen ovat kertoimissa lähes tasoissa

Lasse Virén selvisi poliisin töistä vähällä: "Kerran tarjottiin leipäveistä"