Kommentit

Lihan alkuperäissäädös voi pahimmillaan tarkoittaa hyvin vähän

Ravintoloitsijat, luotan teihin.

Pääsin viilettämään tunteiden vuoristoradalla, kun luin uutista lihan alkuperämerkinnästä ravintolaruuassa (MT 14.1.). Säädös ilahdutti, se on erittäin tarpeellinen. Mutta mitä tarkoittaa, ettei se koske "raaka-aineena käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita"?

Se tarkoittaa paljon. Tässä vaiheessa iski masennus.

Säädöksen ulkopuolelle jäävät hampurilaisten jauhelihapihvit, kananugetit, kebab, leikkeleet, lihapullat ja makkarat, jos ne tuodaan ravintolaan raakoina paistovalmiina tuotteina tai kypsinä lämmitettävinä tuotteina. Ja aika usein tuodaan, vai oletko nähnyt pitserian takahuoneessa makkaratehdasta?

Pikaruokaketjujen tuotanto on usein huippuunsa viritettyä. Jauhelihan leipominen pihveiksi tai pulliksi ravintoloissa ei kuulu siihen.

Picnic ja McDonald's palauttivat luottamustani avoimuuden uuteen aikaan. Ketjut aikovat aloittaa alkuperien näkyvän viestinnän kuluttajille jo ennen toukokuuta.

Asetuksen taustalla on kuluttajien toive lihan parempaan jäljitettävyyteen. Maa- ja metsätalousministeriön teettämän kyselyn mukaan neljä viidestä vastanneesta suomalaisesta piti ravintolaruuan alkuperää tärkeänä.

Ravintoloitsijat, luotan teihin. Kertokaa lihan ja muiden raaka-aineiden alkuperä selkeästi myös silloin, kun ei ole aivan pakko.

Me ruokailijat olemme sen ansainneet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsät ovat hyvä syy äänestää eurovaaleissa

Mitkä ovat EU:n tärkeimmät onnistumiset, entä pahimmat virheet? Teija Tiilikainen, Liisa Jaakonsaari ja Anneli Jäätteenmäki vastaavat

Keskusta ja PS sanasodassa maataloustuista, Katainen kysyy Halla-aholta: "Oletko valmis Suomen eroon EU:sta?"