Kommentit

Haasteita ruokahaasteessa

Maalla kotimaisen ruoan syöminen on helpompaa kuin kaupungissa.

Otin Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -haasteen vastaan viikko takaperin. Koska havaintoni ja ajatukseni ovat herättäneet vilkasta keskustelua somessa, lienee syytä hieman avata taustoja.

Olen yli puolet elämästäni asunut maalla marjametsien, kalavesien ja puutarhan antimien äärellä. Neljän lapsen äitinä olen tottunut täyttämään talven varalle varastot ja pakastimen ääriään myöten metsän ja puutarhan ja pellon antimilla.

Viime elokuussa muutimme lasten opiskelujen takia Helsingin Kallioon. Pienessä kerrostalokaksiossa ei ole pakastinta.

Kalliossa kaupat ovat lähellä. Pakastin ei ole välttämätön, sillä kaupassa on helppo piipahtaa.

Kalliossa kiemurtelee myös Hurstin ruokajono. Helsingissä on paljon sellaista köyhyyttä, jota maaseudulla ei ole. Maalla asuva voi omalla ahkeruudella vaikuttaa ruokavalionsa sisältöön, kaupunkilaiselle se on vaikeampaa.

Kaupungissa asuu myös paljon eri etnisen taustan omaavia ihmisiä. Kuten tiedämme, kauppojen asiakaskunta vaikuttaa suuresti niiden tarjontaan. Jos alueella asuu paljon maahanmuuttajia tai taloudellisesti tiukilla olevia ihmisiä, se näkyy kaupan hyllyllä. Kaupungin ravintolatarjonta on myös hyvin erilaista, kuin maaseudulla.

Somerolla asuessani oli helppo syödä kotimaista ruokaa. Helsingissä se on paljon haasteellisempaa.

Olen ruokahaasteen aikana tehnyt monenlaisia havaintoja. Tärkeintä mielestäni on ymmärtää, ettei yksittäinen kaupassakävijä ole tarinan pahis. Kyse on paljon isommasta kokonaisuudesta, johon pitäisi päästä puuttumaan.

Suomessa muun muassa toimii monta pikaruokaketjua, joihin kaikki raaka-aineet tuodaan ulkomailta. Subway-ketjun kaikki leivät, lihat ja muut tuotteet, paitsi tuoreet kasvikset, tuodaan pakasteena isolta tehtaalta Irlannista.

Olemmeko tulleet ajatelleeksi, minkä rekkarallin ruokatuonti aikaansaa? Mielestäni yksityisautoilun ympäristöhaitoista on tekopyhää puhua niin kauan kuin omaan suuhun laitettava ruoka tulee toiselta puolelta maapalloa.

Lue myös: MT:n toimittaja päätti syödä kahden viikon ajan vain kotimaista ruokaa: "Askeettiset eväät saavat ajattelun kirkastumaan"

Kotimainen ruokako muka askeettista? Näin lukijat suosivat suomalaista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokahaaste: Kotimaisten ainesten käyttö vaatii suunnitelmallisuutta

MT:n toimittaja päätti syödä kahden viikon ajan vain kotimaista ruokaa: "Askeettiset eväät saavat ajattelun kirkastumaan"

Mahdollisuuksien näkökulma