Kommentit

Kommentti: Liian läpinäkyvää, Sipilä

Eija Mansikkamäki: Keskusta yllätti hallituskumppaneidensa lisäksi myös demarit.

Hallituksen ero perjantaina oli outo joskin odotettu näytelmä. Odotettu siksi, että hallituksen suuruudistus uuden sote- ja maakuntamallin saamiseksi tökki jo pitkään.

Uppiniskainen hallitus teki ensin keskinäiset lehmänkaupat maakuntamallista ja valinnanvapaudesta, ja yritti saada perustuslain taipumaan tahtoonsa. Se ei taipunut, vaan vaati korjauksia. Niitä ei hallitus halunnut tehdä, vaan kuvitteli ehkä pelaavansa aikaa. Se ei kuitenkaan ole oikea tapa tehdä isoja päätöksiä.

Pisteet perustuslakivaliokunnalle, joka edustaa voimasuhteiltaan hallitusta, mutta jonka kantti kesti vaatia korjauksia. Puheenjohtaja Annika Lapintiellä (vas.) ei ollut henkilökohtaista menetettävää, sillä hän luopuu eduskunnasta.

Pisteitä ei sen sijaan heru sote-valiokunnalle, joka ei pystynyt peittelemään puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) ja varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) riitelyä ja näytti siksi enemmän nokittelevan kuin hoitavan töitään asiallisesti. Joku voisi nimetä Kiurun soten varsinaiseksi kaatajaksi massiivisten asiantuntijakuulemisten eli jarruttelun vuoksi.

Outo perjantainen hallituksen ero oli monestakin syystä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo tehneensä päätöksensä yksin: "Minä päätin."

Siltä se näyttikin. Hallituskumppanit yllätettiin, ja vaikka keskustaväkikin väittää niin, heille päätös ei ollut yllätys. Puoluejohto oli koolla edellisiltana, ja ero perustui vakaaseen harkintaan sekä puolueen että Sipilän tulevaisuudesta. Tuoreet kannatusluvuthan näyttivät, että edessä on romahdus. Sitä ei voi pelastaa kuin pelaamalla rikasta ja köyhää, tai yrittämällä vakuuttaa poliittista vastuunkantoa ja tulos tai ulos -lupauksen pitämistä.

Vielä pari viikkoa sitten temppu olisikin voinut toimia, mutta nyt se näytti säälittävältä, pikaistuksissa tehdyltä päätökseltä, josta ei puhuttu muille. Sellainen ei erityisesti vahvista puolueen kuvaa luotettavana kumppanina. Mutta keskustalle se oli varmasti parempi vaihtoehto kuin pidentää vaalikautta soten valmistumiseen saakka. Tai epäonnistumiseen, jolloin vaalitorityö olisi mennyt pelkäksi selittelyksi.

Siksi ero kelpasi kokoomuksellekin, joka on ollut aivan yhtä nurkassa soten valinnanvapautensa kanssa. Kokoomus olikin petaamassa hallituksesta lähtöä puhemies Paula Risikon ovenavauksella, mutta jäi Sipilän pikajuoksussa saranapuolelle. Keskusta näytti närhenmunat, ja kokoomuksen voittajana näyttäytyy sote-vastaista sotaansa käynyt Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Hän sai erävoiton ja saattoi samalla nytkähtää Esplanadilla askelen kohti presidentinlinnaa.

Aivan liian läpinäkyväksi keskustan tempun teki kuitenkin se, että perjantaina iltapäivänä median haastatteluista kieltäytynyt Sipilä kirmasi samantien kansan keskuuteen vaalityöhön ja ilmoitti kertovansa keskustan uudesta sote-mallista jo ensi viikolla. Teko oli siis vakaasti harkittu. Uuteen sote-malliin kuuluu sopiva cocktail maakuntia, palveluseteleitä ja ennen kaikkea sosiaalipuolta, mikä on näinä vanhustenhoidon rappioaikoina oikeinkin sopivaa. Sote-valmisteluun hukatuilla sadoilla miljoonilla olisi tosin hoidettu monta mummoa.

Sipilän epätoivosta kertonee, että heti lauantaina Sipilä väläytti puolueensa puheenjohtajuudesta luopumista, elleivät kannatusluvut nouse. Se olisi osalle puolueväestä ehkä helpotus, mutta kuulosti nyt lähinnä kiristämiseltä. Lauantaina Sipilä julisti myös tähtäävänsä vaalivoittoon.

Mutta keskusta ei yllättänyt vain hallituskumppaneitaan, vaan myös demarit. He eivät pääsekään paistattelemaan nousevien kannatuslukujen lämmössä vaalisunnuntaihin, vaan joutuvat antamaan nyt perusteltuja sote-vastauksia. Ilmankos Antti Rinne älähti heti, että Sipilän teko oli harkitsematon.

Rinne ehti jo torjua maakunta- ja markkinamallin. Vihreille käyvät maakunnat ja verotusoikeus, kokoomukselle markkinat. Kuinkahan puolueet löytävät vaalien jälkeen toisensa ja yhteisen hallitusohjelman ja sote-sävelen?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hallitusta johdetaan ay-opein

Kuntaliitto: Hallituksen sote-suunnitelmat jakavat kuntakenttää – "Vastauksista käy selkeästi ilmi, että yksi ja sama ratkaisu ei sovi kaikille kunnille ja alueille"

Sote-ruoka haastaa tuottajatkin