Kommentit

Kannattavuus pohjalla, taidot huipussa, mikä mättää?

Moni tilansa kannattavuuden jatkossakin heikoksi näkevä tuntee yhtä aikaa hallitsevansa talouden hoidon hyvin.

MT:n viljelijäkysely paljastaa mielenkiintoisen tilanteen. Suurin osa viljelijöistä kokee osaavansa talousasiat hyvin tai erinomaisesti, mutta silti maatalouden kerrotaan toistuvasti olevan pahimmassa talouskriisissä vuosikymmeniin.

Moni tilansa kannattavuuden jatkossakin heikoksi näkevä tuntee yhtä aikaa hallitsevansa talouden hoidon hyvin.

Miten se on mahdollista? Kuka tai mikä siinä tapauksessa maatilaa johtaa, jos yrittäjän taidot ovat hyvät, mutta se ei näy tuloksessa tai edes tulevaisuuden odotuksissa?

Ei sinänsä ole harvinaista, että osaaminen ei tuo tulosta. Esimerkiksi HKScanissa korkeasti koulutettuja (ja korkeasti palkattuja) johtajia on riittänyt, mutta yrityksen kannattavuus ei ole kohentunut.

On myös totta, että maatalousmarkkinoilla on ollut rajua ja arvaamatonta heilahtelua 2010-luvulla.

Muita on helppo syyttää ja omat virheet lakaista maton alle. Se on inhimillistä.

Mutta kuinka kauan esimerkiksi Venäjä-pakotteita tai S-ryhmän mainoskampanjaa voidaan syyttää maatalouden heikosta kannattavuudesta?

Pakotteet ovat olleet voimassa syksystä 2014 lähtien. S-ryhmän ruuan arvostuksen polkeminen vuodesta 2015. Ei ole missään vaiheessa näyttänyt, että näistä kumpikaan olisi pian kokonaan loppumassa.

Eikö neljässä vuodessa hyvin osaavan maatalousyrittäjän ole mahdollista sopeuttaa tuotantonsa vallitsevaan toimintaympäristöön?

Ilmeisesti ei.

Jos maatilaan on sidottu lottopotin verran velkarahaa, voi tuotannon sopeuttamisesta neuvottelu pankin kanssa epäilemättä olla vaikeaa, vaikka markkinatilanne kuinka olisi muuttunut.

Ei maataloudessa tietenkään voida toimia kuin tehtaassa. Tuotanto ei pysähdy hetkessä, kun tärkeimmän vientikohteen raja-asemat menevät yhdellä päätöksellä kiinni tai tuotantopanosten hinnat nousevat jyrkästi.

Hyvään talousosaamiseen kuitenkin voisi olettaa kuuluvan varautumisen ja toimintasuunnitelmat erilaisiin hintamuutoksiin. Jopa katovuosiin.

Hyvin osaavat viljelijät ovat nyt varautuneet kaikkiin mahdollisiin brexit-vaihtoehtoihin ja niiden mahdollisesti Suomeenkin rantautuviin seurauksiin. Ovathan?

Lue myös:

Enemmistö viljelijöistä kokee olevansa taloustaitajia vaikka maatilojen kannattavuus on heikko – Asiantuntija: "Lukemattomia kertoja olen hämmästynyt"

Lue lisää