Kommentit

Luottamus hyvä, kontrolli vielä parempi

Harva puunmyyjä pystyy itse vertaamaan puukauppasopimusta ja mittausdokumenttia.

Luottamus on puukaupassa kaiken perusta. Metsänomistajalle ei jää spekuloinnin varaa hakkuun onnistumisesta, jos puun ostaja toimii avoimesti ja toimittaa myyjälle kaikki hakkuuta koskevat dokumentit.

Näin tekevät lähes kaikki yksityiset sahat. Perusteluna on se, että katkomme hyvin ja asiassa ei ole mitään peiteltävää. Ja vielä: voit todentaa tehdyn työn yksityiskohtaiselta motolistalta. Jos et itse saa dokumentista selkoa, voit tarkistuttaa sen asiantuntijallasi. Kuulostaa reilulta, sillä harva puunmyyjä pystyy itse vertaamaan puukauppasopimusta ja mittausdokumenttia.

Jostain syystä kaikille puunostajille tämä käytäntö ei sovi. Se perustelu, että yksilöity lista paljastaisi, mille markkinoille puuta toimitetaan, kuulostaa ontuvalta. Metsänhoitoyhdistykset eivät sahaa mitään. Tuskin muutenkaan motolistan tiedot olisivat kilpailijoille kuuminta huippusalaista informaatiota. Alalla tiedetään joka tapauksessa, mille markkinoille kukin on suuntautunut. Tavanomainen käytäntö puiden vaihdoista kilpailijoiden kesken varmistaa sen, että naapurin tarpeet ovat kohtuullisen hyvin tiedossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puukaupassa painopiste on siirtynyt harvennushakkuille

Tarkkana puukauppaehtojen kanssa

Mäntytukilla on puumarkkinoilla heikoin kysyntä – "Kauppaa käydään nyt kuitu- ja energiapuuvetoisesti"