Virpomakyyti ja taistelu vitsasta - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Virpomakyyti ja taistelu vitsasta

Munametsästys alkaa tympiä, kun oven takana on jo 48. munia vaativa pupujussi.

On taas se sunnuntai edessä. Kun noidat, puput, kanat ja muut pääsiäisen hahmot lähtevät innolla liikkeelle.

Mikään ei ole suloisempaa, kuin pieni pupuksi puettu taapero, joka ojentaa oven takaa kauniisti koristeltua virpomavitsaa ja yrittää muistella lorua jotenkin sinne päin: "Vivvon, vavvon, tuoveeks, tevveeks..."

Yksi osa lorua tulee kirkkaasti: "Palkka mulle!"

Perinteet ovat kauniita, mutta niiden toteutus on karannut alkuperäisestä tarkoituksesta. Virpomisen ideahan oli toivottaa tuoreutta ja terveyttä ystäville, naapureille ja sukulaisille.

Hyväntahtoiseen toivotteluun on tullut hiukan karvas maku. Enää ei tiedetä, että palkka pitäisi hakea viikon päästä pääsiäisenä. Se pitää saada heti.

Ei siinä mitään. Ehkä tämä maailma on vain mennyt siihen, että kaikki pitää saada heti. Niin palkka kuin munatkin.

Mutta se vitsa on isompi juttu. Vitsaa ei enää haluta antaa virpomisen kohteelle.

Viime vuonna yläkouluikäiset nuoret ilmaantuivat ovelleni vitsan kanssa. Ja lähdin toki leikkiin mukaan. Kun olin antanut palkat nuorille ja pyysin vitsaa ovensuussa olevaan ämpäriin muiden vitsojen joukkoon, nuoret totesivat, että ei tipu. Eiväthän he voi vitsastaan luopua, kun pitää vielä kiertää pari katua taloja.

Vitsasta oli tullut siis työväline, ei vaihdon väline niin kuin ennen.

Toinen kiintoisa ilmiö espoolaiselta pientaloalueelta. Jos alat ihmetellä mistä näitä virpojia piisaa, kun yli kolmekymmentä on käynyt jo ovella, voit olla virpomakyydin reitin varrella.

Virpomakyydin idea on se, että yhden perheen isi tai äiti ottaa auton täyteen muksuja ja kuljettaa sopivaksi katsotulle alueelle. Auto parkkiin kadun päähän ja muksut kiertävät kadunvarren talot virpomassa. Sitten saaliit autoon ja seuraavan kadun päähän.

Aikuinen voi odotellessaan somettaa kaikessa rauhassa ja muksut kiertävät tyytyväisinä saalistamassa herkkuja. Siinä on tehokkuus kohdallaan, kun kadun päässä on samaan aikaan parkissa pari kolme virpomakyytiä.

Virvottavia saattaa ehkä alkaa tympiä, kun oven takana on 48:s virpoja, joka vaatii runosensa jälkeen palkkansa heti eikä anna taaskaan sitä höyhenellä koristettua risua virvottavalle.

Kirjoittajan lapset askartelevat tulevana lauantaina innolla virpomavitsoja ja käyvät virpomassa oman mummonsa ja naapurin, joka on heidät kutsunut virpomaan. Vitsat annetaan virvottaville.

Lue lisää

Rakkaita terveisiä etävirpojilta! Näin pienet pääsiäisnoidat pääsivät poikkeusaikanakin toivottamaan terveyttä tulevaksi vuodeksi

Tänään vietetään erilaista palmusunnuntaita – seurakunnat striimaavat messujaan, virpoa voi myös virtuaalisesti

Nyt piristystä kehiin: Löytyykö kotoasi pääsiäisnoita tai trulli? MT etsii kuvia etävirpojista!

Tiedätkö, miksi palmusunnuntaita juhlitaan?