Katolisen kirkon viime vuodet ovat olleet tuskaista seurattavaa - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Katolisen kirkon viime vuodet ovat olleet tuskaista seurattavaa

Yhä uusia skandaaleja, yhä julmempia esimerkkejä vallan väärinkäytöstä. Uhrien auttamiseksi on vain yksi keino: totuus.

On vaikea edes kuvitella sellaista seksuaalista hyväksikäyttöä, johon katolisen kirkon papit eivät olisi syyllistyneet. Uhreina ovat olleet naiset, jopa nunnat, sekä lapset ja nuoret.

Esimerkkejä länsimaisista uhreista on tullut niin runsaasti, ettei kehitysmaissa piiloon jääneiden hyväksikäyttötapaus­ten lukumäärää uskalla edes arvailla.

Katolinen kirkko on ottanut tapauksiin viime vuonna nollatoleranssin.

Tuntuu aivan uskomattomalta, että nollatoleranssi on tosiaan otettu vuonna 2018 eikä esimerkiksi 1958. Kysymyksessä on kuitenkin katolinen kirkko, jossa papit sitoutuvat selibaattiin ja suhde seksuaalisuuteen on muutenkin hyvin kielteinen. Homoseksuaaliset teot ovat syntiä, samoin ehkäisy.

Helsingin piispa Teemu Sippo kirjoitti hiippakuntalaisille hyväksikäytöstä viime vuonna seuraavasti: ”Valitettavasti nykyinen seksuaalisuutta korostava ilmapiiri asettaa usein toisen ihmisen ensisijaisesti objektiksi, välineeksi omien tarpeiden tyydyttämiseksi.”

Nykytiedolla seksuaalisen vallankäytön ja väkivallan yleisyydestä Sipon näkemystä on hyvin vaikea allekirjoittaa.

Lapsiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja saalistus on tunnistettu ja tuomittu laajasti vasta viime vuosikymmeninä, sitä on kuitenkin tapahtunut aina. Paljastuneissa tapauksissa uhrit ovat usein ehtineet kasvaa jo aikuisiksi.

Nyt koittava pääsiäinen on myös katolisten suurin juhla. Vatikaaniin odotetaan matkailijoita joka puolelta maailmaa. Upeat rituaalit, nähtävyydet ja historia vetävät puoleensa.

Kirkon eettinen perusta ei kuitenkaan ole kunnossa. Luterilaisesta näkökulmasta arvioiden ongelmallisia kysymyksiä on useita.

Miten ratkaistaan vääristynyt vallankäyttö, jos suku­puolia ei haluta kirkossa tasa-arvoisiksi? Sananlasku ”pukki kaalimaan vartijana” on nyt näytetty toteen monta kertaa.

Selibaatin vaatimisen eli seksuaalisuuden kieltämisen tulokset ovat nyt nähtävissä, ovat tosiasiassa olleet jo vuosisatoja. Miten vääristynyt suhde seksuaalisuuteen voidaan oikaista, kun kahden aikuisenkin tahdonmukainen seksi nähdään kirkossa niin monilta osin ongelmallisena?

Katolisia on maailmassa noin 1,3 miljardia. Kuinka globaali vallankäyttö onnistuu ilman alistamista ja kuinka se pysyy läpinäkyvänä, kun kirkko toimii niin monissa eri ympäristöissä?

Kuten tässäkin yhteisössä, johtajat vaativat mielellään nöyryyttä muilta jäseniltä. Uhrien auttamiseksi on kuitenkin vain yksi tie: totuuden julkistaminen ja lakien noudattaminen. Kirkon kurinpitotoimien on oltava lainmukaisten tuomioiden lisä, ei korvaus.

Lue lisää

Katolinen kirkko ei enää pakota hyväksikäytettyjä olemaan vaiti kokemastaan – paavillinen salaus hyväksikäyttötapauksista poistettiin

Paavi julistus pakottaa papit jatkossa ilmoittamaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Teuvo Hakkaraisen tuomio kansanedustaja Veera Ruohon pahoinpitelystä ja ahdistelusta koveni hovioikeudessa

Kaiken takana on – Martti Luther?