Rinteen hallituspohja oli odotettu — Petteri Orpo on menettämässä otettaan kokoomuksen johdossa - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Rinteen hallituspohja oli odotettu — Petteri Orpo on menettämässä otettaan kokoomuksen johdossa

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) aneli eilen vaalit hävinnyttä keskustaa mukaan hallitukseen.

Keskustasta viestitettiin pitkään että puolue suuntaa oppositioon kasvamaan. Nyt puolue on kuitenkin lähdössä mukaan Rinteen vetämiin tunnusteluihin.

Lopputulos oli odotettu. Vaikka keskusta on vaalitappion jälkeen hämmennyksen tilassa, hallitukseen menolle on hyvät perusteet.

Tärkein niistä on maakuntauudistus. Se on ollut keskustan tavoite jo sata vuotta. Uudistuksen kaatuminen Sipilän hallituksen loppumetreillä oli puolueelle katkera pettymys. Rinteen kansanrintamahallitus toteuttaa todennäköisesti kesken jääneen uudistuksen sellaisenaan, vain valinnanvapaus jää pois.

Maaseudulla asuvat ymmärtävät myös, että vihertävä sinipunahallitus tarkoittaisi kylmää kyytiä ja lisää kustannuksia.

Keskusta on ollut vuodesta 1987 jälkeen joko oppositiossa tai pääministeripuolueena. Usein puolueen kannattajat ovat pettyneet siihen, että puolue on antanut liikaa periksi hallituskumppaneilleen.

Nyt keskustalla on mahdollisuus olla itse hankala hallituskumppani.

Kokoomus pelasi itsensä ulos Rinteen vetämistä hallitusneuvotteluista jo kynnyskysymysten listallaan.

Kokoomus vaati, että sote-uudistusta ei tehdä ollenkaan, koska etelän kasvukeskukset pärjäävät ilmankin.

Muut puolueet haluavat uudistuksen tehdä.

Petteri Orpolla riittäisi varmasti joustavuutta ottaa huomioon SDP:n talouslupaukset, mutta Orpo on menettämässä otetta puolueestaan kokoomuksen vahvistuvalle oikeistosiivelle.

Niinpä Rinteellä ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa, kuin yrittää keskustan kanssa. Keskustalla taas on jopa enemmän "lypsyvaraa", kuin neljä vuotta sitten kun se voitti vaalit.

Rinne yrittää nyt tosissaan 117 kansanedustajan kansanrintamahallitusta, jossa ovat pääpuolueina SDP ja keskusta. Mukana ovat myös vihreät, vasemmistoliito ja RKP.

Hallitusohjelman muodostamisesta ei tule helppoa.

Vaikka sotesta ja sosiaaliturvan parantamisesta päästäisiin sopuun, on riidanaiheita tarjolla paljon.

Metsien käyttö, eläinsuojelulaki, luonnonsuojelualueet, maatalouden ympäristötoimet ja turkistarhaus ovat vain pieni joukko asioita, joissa keskusta ja vihreät edustavat ääripäitä ja kompromissien hieronta on vaikeaa.

Keskusta haluaa kasvupanostukset ja liikennerahat maakuntiin. Kaikki muut puolueet haluavat ne pääkaupunkiseudulle. SDP haluaa kiristää yrittäjien verotusta, keskusta taas estää kiristykset.

Lisäksi hallituksen varjona on perussuomalaisten kasvava kannatus. Eurovaaleista tulee perussuomalaisten jytky ja keskustan ja SDP:n tappio.

Silti Rinteen hallituksen mahdollisuuksia lisää se, että parempaakaan ei SDP:n näkökulmasta ole tarjolla.

Jos kansanrintamahallitus syntyy, se muuttaa Suomen puoluekarttaa blokkipolitiikan suuntaan.

Seuraavissa vaaleissa perussuomalaisten ykkössija on todennäköinen ja entistä oikeistolaisempi kokoomus todennäköinen hallituskumppani. Kolmas hallituspuolue voi silloinkin olla keskusta.

Käytännössä Suomi siirtyisi aikaan, jossa oikeistokonservatiivien ja vasemmistoliberaalien hallituspohjat vuorottelisivat vaaleista toiseen. Keskusta on valmis yhteistyöhön kumpaankin suuntaan.

Lue lisää

Ylen kysely: Annika Saarikko keskustavaikuttajien suosikki puheenjohtajaksi

Vihreät ja keskusta ottavat taas yhteen

Paavo Väyrynen tukee Katri Kulmunin uudelleenvalintaa keskustan puheenjohtajaksi – "Annika Saarikon näytöt eivät vakuuta"

Soini tulee jälkijunassa