Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Kommentti

Ministeripeli mutkistaa keskustan puheenjohtajavalintaa

Hallitusneuvotteluissa mukana olevista keskusta on tappiostaan huolimatta toiseksi suurin puolue. Se tarkoittaa hallituksen muodostuessa todennäköisesti raskasta valtiovarainministerin salkkua ja puolenkymmentä muuta ministeripaikkaa.

Ministerin pestit mutkistavat puheenjohtajakisaa. Valtiovarainministeriä on kisassa vaikea kampittaa, joten nimitys antaa puheenjohtajavalintaan etulyöntiaseman. Tämä voi selittää Sipilän suosiota: väistymislupauksen tehnyt puheenjohtaja valtiovarainministerinä ei ole uhka puheenjohtajaehdokkaille.

Mahdollisia nimiä muiksi ministereiksi ovat ainakin Anu Vehviläinen, Jari Leppä, Annika Saarikko, Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen. Saarikko olisi kova nimi myös puheenjohtajakisassa mutta aikoo vetäytyä syksyllä perhevapaalle. Kesänkin puoluekokous tulee hänen osaltaan aika äkkiä.

Kaikkonen tekee nyt näyttävästi töitä hallitusneuvotteluissa Sipilän rinnalla. Hän on kuitenkin aikaisemmin ryvettynyt Nuorisosäätiön vaalirahakohussa ja saanut luottamusaseman väärinkäytöstä ehdollisen tuomion.

Viime kauden ministereistä politiikassa ovat nyt eduskunnassa Sipilän lisäksi Vehviläinen, Leppä ja Mika Lintilä. Kimmo Tiilikainen tippui eduskunnasta, samoin Saarikon sijaisena toiminut Juha Rehula. Olli Rehn siirtyi Suomen pankkiin ja Berner takaisin liike-elämään.

Eduskunnan ulkopuolisia keskustavaikuttajia olisivat kisan villejä kortteja ainakin pätkäpuheenjohtajiksi. Heihin kuuluvat myös Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Mauri Pekkarinen ja Sipilän kanssa vankkaa yhteistyötä tehnyt Reijo Karhinen.

Lue lisää

60 vuotta täyttävä Juha Sipilä pitää työttömien sosiaaliturvaa liian passivoivana – "Suomessa on jonkin verran asennetta, että silläkin pärjää"

HS:n lähteet: Keskustan puheenjohtajavaihdos on kohentanut tunnelmaa hallituksessa

Lukijalta: Valitseeko media keskustan puheenjohtajan? Kulmuni otti vastuun alaistensa tekemästä mokasta – silti häntä moititaan häiriköksi

Annika Saarikko kommentoi rajua keskustelua yrittäjien yhteiskuntavastuusta – "Tuntemani yrittäjät ovat ylpeitä siitä hyvästä, mitä heidän veroeuroillaan Suomi tarjoaa kansalaisille"