LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kommentit

Ministeripeli mutkistaa keskustan puheenjohtajavalintaa

Hallitusneuvotteluissa mukana olevista keskusta on tappiostaan huolimatta toiseksi suurin puolue. Se tarkoittaa hallituksen muodostuessa todennäköisesti raskasta valtiovarainministerin salkkua ja puolenkymmentä muuta ministeripaikkaa.

Ministerin pestit mutkistavat puheenjohtajakisaa. Valtiovarainministeriä on kisassa vaikea kampittaa, joten nimitys antaa puheenjohtajavalintaan etulyöntiaseman. Tämä voi selittää Sipilän suosiota: väistymislupauksen tehnyt puheenjohtaja valtiovarainministerinä ei ole uhka puheenjohtajaehdokkaille.

Mahdollisia nimiä muiksi ministereiksi ovat ainakin Anu Vehviläinen, Jari Leppä, Annika Saarikko, Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen. Saarikko olisi kova nimi myös puheenjohtajakisassa mutta aikoo vetäytyä syksyllä perhevapaalle. Kesänkin puoluekokous tulee hänen osaltaan aika äkkiä.

Kaikkonen tekee nyt näyttävästi töitä hallitusneuvotteluissa Sipilän rinnalla. Hän on kuitenkin aikaisemmin ryvettynyt Nuorisosäätiön vaalirahakohussa ja saanut luottamusaseman väärinkäytöstä ehdollisen tuomion.

Viime kauden ministereistä politiikassa ovat nyt eduskunnassa Sipilän lisäksi Vehviläinen, Leppä ja Mika Lintilä. Kimmo Tiilikainen tippui eduskunnasta, samoin Saarikon sijaisena toiminut Juha Rehula. Olli Rehn siirtyi Suomen pankkiin ja Berner takaisin liike-elämään.

Eduskunnan ulkopuolisia keskustavaikuttajia olisivat kisan villejä kortteja ainakin pätkäpuheenjohtajiksi. Heihin kuuluvat myös Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Mauri Pekkarinen ja Sipilän kanssa vankkaa yhteistyötä tehnyt Reijo Karhinen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kulmunin valinta ei tasoita Rinteen tietä

Rinne Ylellä: Keskustan puheenjohtajavaalin tulokseen vaikuttavat vielä viimeisetkin tunnit

Kulmuni vai Kaikkonen? – näitä asioita keskustalaiset pohtivat, kun he tekevät valintansa