Ministeripeli mutkistaa keskustan puheenjohtajavalintaa - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Ministeripeli mutkistaa keskustan puheenjohtajavalintaa

Hallitusneuvotteluissa mukana olevista keskusta on tappiostaan huolimatta toiseksi suurin puolue. Se tarkoittaa hallituksen muodostuessa todennäköisesti raskasta valtiovarainministerin salkkua ja puolenkymmentä muuta ministeripaikkaa.

Ministerin pestit mutkistavat puheenjohtajakisaa. Valtiovarainministeriä on kisassa vaikea kampittaa, joten nimitys antaa puheenjohtajavalintaan etulyöntiaseman. Tämä voi selittää Sipilän suosiota: väistymislupauksen tehnyt puheenjohtaja valtiovarainministerinä ei ole uhka puheenjohtajaehdokkaille.

Mahdollisia nimiä muiksi ministereiksi ovat ainakin Anu Vehviläinen, Jari Leppä, Annika Saarikko, Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen. Saarikko olisi kova nimi myös puheenjohtajakisassa mutta aikoo vetäytyä syksyllä perhevapaalle. Kesänkin puoluekokous tulee hänen osaltaan aika äkkiä.

Kaikkonen tekee nyt näyttävästi töitä hallitusneuvotteluissa Sipilän rinnalla. Hän on kuitenkin aikaisemmin ryvettynyt Nuorisosäätiön vaalirahakohussa ja saanut luottamusaseman väärinkäytöstä ehdollisen tuomion.

Viime kauden ministereistä politiikassa ovat nyt eduskunnassa Sipilän lisäksi Vehviläinen, Leppä ja Mika Lintilä. Kimmo Tiilikainen tippui eduskunnasta, samoin Saarikon sijaisena toiminut Juha Rehula. Olli Rehn siirtyi Suomen pankkiin ja Berner takaisin liike-elämään.

Eduskunnan ulkopuolisia keskustavaikuttajia olisivat kisan villejä kortteja ainakin pätkäpuheenjohtajiksi. Heihin kuuluvat myös Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Mauri Pekkarinen ja Sipilän kanssa vankkaa yhteistyötä tehnyt Reijo Karhinen.

Lue lisää

Ylen kysely: Annika Saarikko keskustavaikuttajien suosikki puheenjohtajaksi

Kääriäinen keskustan vaikeuksista: "Saapa nähdä, maltetaanko pohtia koko puoluejohtoa eikä vain puheenjohtajaa – eikä ehdokkuus ole miehiltäkään kielletty"

Sekavaan tilanteeseen ajautunut keskusta päättää uudesta valtiovarainministeristä tänään – arvuuttelu ministeristä käy kuumana, samoin valtakamppailu puolueessa

Keskustan linjariita haittaa koko maata