Terveisiä univajeisten seurasta: Kolmella tunnilla pärjää – kotona - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Terveisiä univajeisten seurasta: Kolmella tunnilla pärjää – kotona

Kaksikymppisenä sitä jaksoi riekkua festareilla koko viikonlopun ilman unia. Miksi lapset tuli tehtyä vasta kolmikymppisenä?

Welcome to sleep deprivation society, tervetuloa univajeisten seuraan, onnitteli prinssi William tiistaina veljeään prinssi Harrya Archie-vauvasta.

Britannian kuninkaallisilla Williamilla ja Catherinella on kolme lasta: 5-, 4-, ja 1-vuotias. William siis tietää, mistä puhuu.

Pienten lasten kanssa on valvottu iät ja ajat. Ei se silti hauskaa ole.

Minkälaista on käydä töissä, kun joka toisen yön valvoo? Sitä mietin joulun aikaan.

Toinen lapseni on nukkunut rikkonaisesti jo pari vuotta. Joulun alla alkoi hurja yövalvominen.

Kotona lapsia hoitaessa huomasin, että pärjään, kun olen saanut yhden kolmen tunnin unipätkän yössä. Töissä se ei meinaa riittää. Päivät menivät harmaassa sumussa.

Pakko on kuitenkin sinnitellä, kun maksuton unineuvonta ei osannut sanoa ongelmaan juuta eikä jaata.

Soitin ensin neuvolaan, sitten ensikodin unineuvontaan. Kummastakaan ei osattu kertoa mitään uutta – säännöllinen päivärytmi ja iltarutiinit olivat jo käytössä lapsella.

Unijunasta sain tarkempia, konkreettisia neuvoja. Yksityinen unineuvonta kuitenkin maksaa. Olisiko se syytä saada kotitalousvähennyksen piiriin?

Uni on pinnalla, sillä unimäärä vähenee maailmanlaajuisesti. Suomalaisetkin nukkuvat aiempaa vähemmän ja huonommin.

Joka neljäs nainen ja joka viides mies ei nuku mielestään tarpeeksi, Finterveys 2017 -tutkimus kertoo. Huonosta nukkumisesta kärsivien osuus nousi 2011–2017 naisilla viisi ja miehillä kuusi prosenttiyksikköä.

Yli puolet suomalaisista kokee vanhemmuuden niin raskaaksi ja uuvuttavaksi, että se vaikuttaa heidän lapsilukutoiveisiinsa.

Työuupumus on jo valitettavan tuttu ilmiö. Vanhemmuuden uupumusta tutkitaan nyt 42 maassa. Sen saavat aikaan vanhemmuuteen, kasvatukseen ja lastenhoitoon liittyvät haasteet.

Nykyiset perhepalvelut eivät vastaa tämän ajan vanhempien tarpeita. Erityisesti arkisen kotiavun saaminen on riittämätöntä, selvisi Jyväskylän yliopistossa valmistuneesta pro gradu -tutkielmasta, jossa purettiin vanhemmuuden uupumusta selvittävän nettikyselyn vastauksia.

Tukiverkoissa on isoja aukkoja, kun isovanhemmat asuvat kaukana.

Lisäksi lapset hankitaan nykyistä vanhempina.

Kaksikymppisenä sitä jaksoi riekkua festareilla koko viikonlopun ilman unia. Miksi lapset tuli tehtyä vasta kolmikymppisenä?

Aiheet uni
Lue lisää

Koronan jälkeen uusi uljas maailma

Päiväunet saa ottaa vaikka useamman kerran päivässä

Herkuttelijan uni on herkempää – Näin sokeri sotkee yöunia

Hyvän unen A ja O - Nappaa tästä vinkit nukkumiseen