Uutistausta: Keskustan puheenjohtajakiertueen olisi syytä käynnistyä jo kesähelteillä - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Uutistausta: Keskustan puheenjohtajakiertueen olisi syytä käynnistyä jo kesähelteillä

Kannattaisiko keskustassa kokeilla taas aluepolitiikkaa? Parhaimmillaan puolue voi tuoda Antti Rinteen kansanrintamahallitukseen alueellista syvyyttä.

Viime vuosina kriisistä kriisiin kulkenut keskusta on syöksynyt historiansa syvimpään kannatusnotkoon.

Kahden vuoden sisällä puolue on hävinnyt neljät vaalit. Eduskuntavaalien tulos oli puolueen satavuotisen historian heikoin.

Taustalla painaa ennen kaikkea Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sekä entisen pääministerin itsensä epäsuosio.

Sipilän valtakaudella aluepolitiikka ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus haalistuivat keskustan politiikassa. Sipilä puhui lähes pelkästään taloudesta, ja monet kokivat linjan liian kylmäksi ja oikeistolaiseksi.

Kannatuksen lasku on kuitenkin vain jatkunut, kun keskusta vaalitappion jälkeen siirtyi mukaan SDP:n johtamaan vasemmistovetoiseen hallituskoalitioon.

Äkkikäännös vasemmalle ei vakuuta äänestäjiä.

Sipilän kauden poliittinen konkurssipesä on edelleen siivoamatta, ja siinä keskustalaisilla riittääkin tekemistä.

Tärkeintä olisi kuitenkin löytää uskottavia näkemyksiä tulevaisuuden haasteisiin.

Hallituskumppaneista riippumatta keskusta pärjää vain, jos se kykenee tarjoamaan omaleimaisen, muista erottuvan ja uskottavan poliittisen vaihtoehdon.

Vaikka keskustan tilanne näyttää äkkiseltään surkealta, on puolueessa myös pitkästä aikaa käsillä mahdollisuus aitoon linjakeskusteluun – ja sitä kautta välttämättömään muutokseen.

Keskusta tarvitsee näkyvän puheenjohtajakiertueen ennen syksyn ylimääräistä puoluekokoustaan.

Kiertueella puheenjohtajakandidaatit, etunenässä ministerit Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen, voivat esitellä ajatuksiaan puolueen ja yhteiskunnan kehittämisestä sekä Suomen paikasta maailmassa.

Maan eri kolkkiin suuntautuvan puheenjohtajakiertueen olisi syytä käynnistyä jo kesähelteillä, mikäli negatiivisen julkisuuden kierre halutaan katkaista ja aloite palauttaa omiin käsiin.

2000-luvulla kaikki hallitukset, väristä riippumatta, ovat keskittäneet Suomen väestöä etelään ja muutamaan suurimpaan sumppuun.

Tästä huolimatta valtaosa suomalaisista kannattaa maantieteellisesti laajan maan kehittämistä kokonaisuutena.

Kannattaisiko keskustassa kokeilla taas aluepolitiikkaa?

Nykypäivän tarpeista lähtevä aluepolitiikka olisi keskustalle luonteva ja turvallinen lähtökohta, onhan maalaisliitto-keskusta ollut vuosikymmeniä aluekehityksen avainpuolue suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vaikka kaupungistuminen on globaali megatrendi, on poliittisilla päätöksillä suuri merkitys siihen, millaiseksi Suomen aluerakenne muotoutuu.

Suomen ei pidä jatkossa kehittyä ja rakentua vain Helsingin ja Tampereen välisellä janalla, vaan koko maan voimavarat on kyettävä hyödyntämään.

Parhaimmillaan keskusta voi tuoda Antti Rinteen (sd.) kansanrintamahallitukseen alueellista syvyyttä.

Puolueelle olisi luontevaa myös huolehtia yrittäjyyden edellytyksistä sekä verotuksen kohtuullisuudesta.

Kansanrintamassa keskustalle on tarjolla muista erottuva rooli ja profiili, jonka varaan 2020-luvun uutta politiikkaa on mahdollista lähteä rakentamaan.

Lue lisää

Ylen kysely: Annika Saarikko keskustavaikuttajien suosikki puheenjohtajaksi

Kulmuni MT:lle: Vaikeita päätöksiä ei kannata juosta karkuun

Kaikkonen: Väitteet Venäjän Talebanille maksamista "tapporahoista" eivät ole vaikuttaneet suomalaisiin Afganistanissa

Vihreät ja keskusta ottavat taas yhteen