Älä tule, myrskytuuli - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Kommentit

Älä tule, myrskytuuli

Myrskypuiden todennäköinen hätäsijoituspaikka olisi sellu- tai paperitehdas.

Nyt jos koskaan toivoisi, ettei Suomeen osuisi tulevan talven aikana tuhoisia myrskytuulia. Huonompaa ajankohtaa myrskypuiden sumalle ei voisi osua.

Kun sahatavaramarkkinat ovat ennestäänkin ähkyssä ylitarjonnan vuoksi, voi vain kuvitella, kuinka surkeaan hintaan tuhopuita jouduttaisiin myymään. Keski-Euroopassa, missä on hätä käsillä, on turvauduttu jopa pyöreän puun lastaamiseen Kiinaan, kun muuta keinoa ei ole keksitty.

Suomessa tukkipuulle löytyisi luultavasti hätäsijoituskohteita oman maan rajojen sisäpuolelta. Vaikka sellun hinta on kolahtanut 30 prosenttia alas viime syksyn huipun jälkeen, tehtaat nielevät yhä reippaalla vauhdilla kuitua. Sitä voi aprikoida, millä muulla alalla kannattavuus olisi niin vankkaa, että kolmanneksen hinnanlaskusta selvittäisiin ilman kriisiä.

Normaalihintaistakin tukkia on ollut varaa lähettää sellu- ja paperitehtaille. Tukkien hakkuut ovat viime ja tänä vuonna lisääntyneet samaan aikaan, kun sahausmäärä on pysynyt ennallaan. Kaikesta päätellen johonkin muualle kuin sahoille päätyy osa tukeista.

Lue lisää

Rauman saha on jättiläinen, joka säikäytti kilpailijat – hakkuuluvut osoittavat, miksi

Kasvi- ja metsätuholaiset uhkaavat Suomen metsiä

Kuhmo Oy investoi sahatavaran tuorelajitteluun seitsemän miljoonaa euroa

Pölkyn tulos painui tappiolle vuoden lopulla – puuta ostetaan koronan poikkeustilanteesta huolimatta