LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kommentit

Älä tule, myrskytuuli

Myrskypuiden todennäköinen hätäsijoituspaikka olisi sellu- tai paperitehdas.

Nyt jos koskaan toivoisi, ettei Suomeen osuisi tulevan talven aikana tuhoisia myrskytuulia. Huonompaa ajankohtaa myrskypuiden sumalle ei voisi osua.

Kun sahatavaramarkkinat ovat ennestäänkin ähkyssä ylitarjonnan vuoksi, voi vain kuvitella, kuinka surkeaan hintaan tuhopuita jouduttaisiin myymään. Keski-Euroopassa, missä on hätä käsillä, on turvauduttu jopa pyöreän puun lastaamiseen Kiinaan, kun muuta keinoa ei ole keksitty.

Suomessa tukkipuulle löytyisi luultavasti hätäsijoituskohteita oman maan rajojen sisäpuolelta. Vaikka sellun hinta on kolahtanut 30 prosenttia alas viime syksyn huipun jälkeen, tehtaat nielevät yhä reippaalla vauhdilla kuitua. Sitä voi aprikoida, millä muulla alalla kannattavuus olisi niin vankkaa, että kolmanneksen hinnanlaskusta selvittäisiin ilman kriisiä.

Normaalihintaistakin tukkia on ollut varaa lähettää sellu- ja paperitehtaille. Tukkien hakkuut ovat viime ja tänä vuonna lisääntyneet samaan aikaan, kun sahausmäärä on pysynyt ennallaan. Kaikesta päätellen johonkin muualle kuin sahoille päätyy osa tukeista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koskisen Oy:n Tommi Sneck valittiin yksityisiä sahayrityksiä edustavan Sahateollisuus ry:n puheenjohtajaksi – "Puutavaran mittaus vaatii uudistamista"

Analyysi: Tukkimetsä levätköön rauhassa – vaan ei liian kauan: hakkuiden rajoitus hiilinieluun vedoten johtaisi ojasta allikkoon

Satakunnan Kansa: UPM aikoo vähentää väkeä Seikun sahalla Porissa – työt uhkaavat loppua joka kolmannelta