LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kommentit

Ovatko suurituloiset muita älykkäämpiä, entä onnellisempia?

Suomalaiset voivat olla ylpeitä verotietojen avoimuudesta.

Osa suomalaisista kutsuu verotietojen julkaisupäivää kansalliseksi kateuspäiväksi.

Tätä sivua varten olemme kammanneet satojen suomalaisten tuloja. Kateutta en ole ehtinyt tuntemaan, mutta ylpeyttä sitäkin enemmän.

Suomessa rahalle saadaan nimittäin kasvot ehkä parhaiten maailmassa. Veropäivä on tästä vain yksi esimerkki.

Päinvastaisia malleja muista maista tulee vastaan riittämiin.

Yhdysvalloissa on presidentti, joka on kieltänyt omien verotietojensa julkistamisen. Siitä huolimatta, että aikaisemmat presidentit ovat tehneet käytännöstä jo instituution. Asiaa puidaan todennäköisesti seuraavaksi korkeimmassa oikeudessa (Yle 4.11.).

Toinen sotku, jota olen viime aikoina seurannut, on brexit. Prosessi on osoittanut Britannian epäyhtenäisyyden ja raja-aidat, joista vahvin on luokkajako.

Maassa jopa naapurin henkilöllisyys saattaa jäädä arvoitukseksi, sillä suuri osa maan ja kiinteistöjen omistajista on anonyymejä miljardöörejä.

Toisilla briteistä on hyvin paljon ja toisilla erittäin vähän. Ja sen selvittäminen, paljonko rikkailla oikeastaan on, on hyvin vaikeaa.

Kuten PMMP:kin laulaa: ”Mikään ei ikinä muuttuis, jos ei tietäis, ei suuttuis.”

Tuloeroja on tärkeää tutkia ja tarkkailla, sillä rahalla saa myös onnea, kuten Auli Viitala muistuttaa Vihreän Langan Köyhyysblogissa (4.10.2019).

”Rahalla saa rakkautta, terveyttä, koulutusta, lapsia, liikkua paikasta toiseen ja museokortin. Köyhät tietävät tämän. On meidän velvollisuutemme kertoa keskiluokalle, että raha on tärkeää, eikä siitä saa vaieta.”

Mikä suurituloisia sitten yhdistää? Ovatko he muita älykkäämpiä, entä onnellisempia?

Eivät. Suurituloisten tekemät taloudelliset päätökset ovat olleet onnistuneita. Niitä on toisaalta voitu tehdä muiden elämänalueiden kustannuksella.

Verkosta löytyvästä maakuntavertailustamme nähdään, että Kainuussa suurituloisia elää hyvin vähän. Siitä huolimatta tai siitä johtuen se on Suomen paras paikka, sotkamolaisen täysin puolueettomasti arvioimana.

Kaikki jutut vuoden 2018 verotiedoista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Macronin opetuksia

Britannian puolueet käyvät vaalitaistoon – välineinä brexit ja luokkajako

Tunnetut ravivaikuttajat pääsivät mukaviin ansioihin – monen tulot 100 000 euron pinnassa tai jopa sen yli