Kommentit

Kelaan esitetään taas todennäköistä pätkäjohtajaa – mutta mitä tekee presidentti?

"Vaikka Antila onkin vastannut sosiaaliturvauudistuksesta ministeriössä, työ saattaa jäädä pahasti kesken ennen eläköitymistä."

Kelan valtuutetut esittävät laitoksen johtoon ylijohtaja Outi Antilaa sosiaali- ja terveysministeriöstä. Antila voitti äänestyksessä SDP:n entisen kansanedustajan, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainion äänin 8–4.

Valtuutettujen työvaliokunta esitti pääjohtajaksi joko Tainiota tai professori Lasse Lehtosta.

Antilan pätevyyttä ei voi kyseenalaistaa. STM:n ylijohtajuuden lisäksi hän on toiminut 1990-luvun alussa MTK:n lakiasioiden johtajana ja johtanut yli 20 vuotta erilaisia organisaatioita. Sosiaaliturvauudistus on ministeriössä kuulunut hänen johtamalleen osastolle.

Ilman ikärasismia voi kysyä, onko vuonna 1957 syntynyt Antila kuitenkaan oikea valinta. Vaikka hän sosiaaliturvauudistuksesta ministeriössä onkin vastannut, työ saattaa jäädä pahasti kesken ennen eläköitymistä. Asiaa ei helpota näköpiirissä oleva eläkepiikki, joka Kelan osalta koskee vähimmäiseläkkeitä.

Lisäksi Antilan ehdollepanoa edelsi poliittinen peli, jossa mureni asetelma hallitus vastaan oppositio.

Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka asiaan suhtautuu pääjohtajan nimittävä tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän kun joutuisi Antilan nimittäessään palaamaan asiaan uudestaan virkakaudellaan.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja.

Lue lisää