Kommentit

Kelpaako seuraavaksi pääministeriksi vain robotti?

Vaadimmeko me poliitikoiltamme liian tiukkaa nuhteettomuutta?

Suomi näyttää saavan itsenäisyyspäivälahjaksi uuden pääministerin. Valitettavasti, jos minulta kysytään.

Turhauttaa ja surettaa koko hallituskriisi, sillä se jälleen kerran syö aikaa eduskunnan tärkeimmältä tehtävältä eli yhteisten asioiden hoitamiselta. Tässä olisi ilmastonmuutosta, työttömyyttä ja vaikka mitä vanhustenhoitoa ratkaistavana.

Antti Rinne (sd.) ja Sirpa Paatero (sd.) käyvät sääliksi aivan kuten aikoinaan kävivät Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Heidi Hautala (vihr.) ja Ilkka Kanerva (kok.) puhumattakaan kansanedustajista, jotka ovat esimerkiksi sometelleet menneisyydessään harkitsemattomasti.

Puolueet keskittyvät tutisuttelemaan toistensa palleja ja kansa janoaa päitä pölkylle. Kuka enää haluaa lähteä mukaan politiikkaan?

Itse en ainakaan uskaltaisi, sillä olen saattanut nuorempana kirjoittaa jotain, mistä joku vetäisi herneen nenään jälkijättöisesti. Hautalan tapaan olen myös tainnut maksaa jonkin minipalveluksen pimeänä. Olisin heti vaikeuksissa.

Vaadimmeko me poliitikoiltamme liian tiukkaa nuhteettomuutta? Muissa maissa trumpit saavat valehdella silmät päästään, mutta meillä poliitikon tie katkeaa yhteen virhearvioon. Mistä kumpuaa moinen armottomuus?

Poliitikko ei tietenkään saisi valehdella. Mutta kenen mielestä esimerkiksi Kanerva oli ihan oikeasti tilivelvollinen viestittelyistään kohublondille? Aiheesta viis, poliitikon tärkein ominaisuus taitaa olla ehdottoman totuuden puhuminen. Silloinkin tosin on riskinä, että joku loukkaantuu totuudentorven töräytyksistä.

Alexander Stubb (kok.) joskus päästeli suustaan täysin paikkansapitämättömiä lukuja. Hän kuittasi tilanteen tokaisemalla: ”Sori siitä.”

Ehkä poliitikkojen kannattaisi opetella nostamaan kädet ilmaan ja pyytämään anteeksi heti, kun media on saanut vihiä sopimattomasta tekstiviestistä tai epäilyttävästä meilistä. ”Anteeksi, tuli töpättyä. Otan opiksi.”

Voi nimittäin olla, että virheen tehnyt ja kertaalleen siitä tilille joutunut johtaja on kokeneempi ja pätevämpi Suomen asioiden ajaja kuin tehtävään äkkiseltään revitty keltanokka.

Monelta tuppaa unohtumaan, että poliitikot ovat ihmisiä ja ihmiset tekevät virheitä.

Lue lisää:

Antti Rinne pyytää eroa — Sanna Marin on valmis pääministeriksi: "En väistä vastuuta"

Lue lisää