Vastausaktiivisuus kertoi paneutumisesta ilmastokasvatukseen – osa vastasi heti, osa ei karhuamallakaan - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Vastausaktiivisuus kertoi paneutumisesta ilmastokasvatukseen – osa vastasi heti, osa ei karhuamallakaan

Kyselyn perusteella on todella paljon kiinni henkilökunnasta, kuinka hyvin kierrätys kytkeytyy kouluissa ja päiväkodeissa laajempaan ilmastokasvatukseen.

MT tavoitteli sähköpostitse ja soittamalla kouluja ja päiväkoteja. Alkuperäinen sähköpostikysely lähti yhteensä 16 kuntaan eri puolilla maata ja asiaa kysyttiin kustakin yhdeltä tai kahdelta koululta ja päiväkodilta erikseen.

Kymmenestä kunnasta vastattiin.

Kaikkiin kuntiin ei soitettu perään vaan yhteydenotto jäi sähköposteihin. Vastauksia ei saatu lainkaan Iisalmesta, Kauhajoelta, Mäntyharjusta, Paltamosta, Petäjävedeltä ja Sotkamosta.

Kyselyn osuminen samaan aikaan joulujuhlien ja lukukauden päätymisen kanssa saattoi hieman verottaa vastauksia.

Vastausinnosta voi kuitenkin myös päätellä jotain siitä, kuinka ilmastokasvatukseen panostetaan. Osalta tulivat vastaukset heti perään kysymättä. Näissä kouluissa ja päiväkodeissa kierrätykseen tunnuttiin vastausten perusteella myös eniten paneudutun asiaan.

Nelihenkisen ryhmämme yhteinen tuntuma on, että on todella paljon kiinni henkilökunnasta, kuinka hyvin kierrätys kytkeytyy laajempaan ilmastokasvatukseen.

Kysymykset:

1. Mitkä kaikki jätelajit teillä kierrätetään?

2. Jos ei jotain lajitella, niin miksi ei?

3. Miten hillitsette jätteen, erityisesti ruokahävikin, syntymistä? Kuinka mittaatte onnistumista?

4. Osallistuvatko oppilaanne/päiväkotilaisenne jätteiden lajitteluun?

5. Onko teillä hyviä esimerkkejä arjen ympäristökasvatuksesta?

Lue lisää

Ilmastokasvatusta myös työelämään – "Jos keskusteluyhteys katoaa, työntekijät voivat kokea ilmastotyön jopa vastenmielisenä"

Onnistunut ilmastokasvatus luo toivoa ahdistuksen tilalle – "Oleellista on, että ihminen pystyy arjessa tekemään merkityksellisiä tekoja"

Matokompostori, lelujen ja kalusteiden kunnostusta sekä mittari ruokahävikille – Liperin päiväkodeissa kestävyys on mukana kaikessa

Ilmastokasvatus toteutuu kouluissa lähinnä jätteiden kierrätyksenä – osalla on puutteita siinäkin, sillä astiat lajitteluun uupuvat