Opitaan hevoselta, ei kännykältä – "hevosenluvussa voi kehittyä kaiken ikää" - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Opitaan hevoselta, ei kännykältä – "hevosenluvussa voi kehittyä kaiken ikää"

Hevonen on suurikokoinen pakoeläin, jonka kanssa on tarpeen keskittyä hetkeen.

Hevoset ja ponit – ja kaikki eläimet – vaativat meiltä ihmisiltä lukutaitoa. Se ei synny ilman, että hevosia tarkkailee ja niiden kanssa viettää aikaa keskittyen.

Paras opettaja on eläin itse, kuten poneista hevosharrastuksensa aloittaneet Ilona ja Eelis Murtola kuvasivat (MT 10.1.)

Aina parempi on, jos seurana on joku kokenut ihminen. Hän pystyy osoittamaan kaviokaverin käytöksestä asioita, joihin ei muutoin osaisi kiinnittää huomiota.

Minulle hevosen lukemista ja käsittelemistä opetti lapsesta asti niiden kanssa töitä tehnyt isäni. Vaikka meni liki pari vuosikymmentä, että en juuri soveltanut taitoja aktiiviseen hevosharrastukseen, kerran saatu pääoma ei onneksi katoa.

Fyysiset taidot eli ohjastaminen tai ratsastaminen kyllä ruostuvat, mutta hevosen käytöstä tarpeeksi tarkasteltuaan, ymmärrys sen eleisiin, ainakin niihin tyypillisimpiin, säilyy.

Itselleni silmiä avaavaa on ollut seurata viime kuukausina hevosten terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Varsinkin hevosfysioterapeutin kertoessa samalla havaintojaan olen löytänyt kimppahevosestamme uusia ilmeitä ja asentoja. Niillä se kertoo, missä ja miltä käsittely tuntuu.

Hevosenluvussa voi kehittyä kaiken ikää. Koskaan ei ole valmis.

Kun kännyköillä tallennetaan jatkuvasti ympäristöä, kuvia ja videoita voi toki osaltaan hyödyntää kertauksen tavoin oman hevosenlukutaidon kehittämiseen. Näyttämällä niitä toisille voi saada selville, mitä hevonen tai hevoset mahtoivat kuvatussa tilanteessa tehdä. Mistä niiden käyttäytyminen saattoi johtua?

Silti hevosen kanssa toimiessa on paras keskittyä hetkeen. Se on suurikokoinen pakoeläin, joka voittaa meidät ihmiset reaktionopeudessa ja ennen kaikkea voimassa.

Äkillisessä tilanteessa oma adrenaliinipiikki voi aiheuttaa vääränlaista käytöstä, joka entisestään vahvistaa hevosen reaktiota. Vaikka vaarasta selvittäisiin säikäyksellä, hevonen muistaa sen pitkään – ja voi toimia seuraavalla kerralla vielä herkemmin. Meidän ihmisten huolimattomuus voi siis aiheuttaa hevosessa vääränlaista käytöstä.

Hevosten käytöksen ymmärtäminen on välttämätöntä myös koko hevostelun miellyttävän sujumisen kannalta.

Kännykkä tai muu keskittymistä häiritsevä sosiaalinen toiminta lisää riskejä. Tämä pätee ratsastus- ja ravikouluissa, leireillä ja ylipäätään kaikessa touhussa hevosen kanssa.

Liika kännykkäriippuvaisuus on tullut tämän leirijutun lisäksi esiin keskustellessa alan yrittäjien kanssa koulutuksesta.

Opiskelijoista kovin moni viettää harjoittelussa jatkuvasti pitkin päivää aikaa kännykässä. Se keskeyttää työnteon mutta ennen kaikkea se häiritsee omaa keskittymistä siihen tärkeimpään - huolehtimiseen hevosen hyvinvoinnista.

Kirjoittaja on MT:n toimittaja. Turpa huurussa -kolumni ilmestyy MT:n hevostietosivulla neljä kertaa vuodessa.

Lue myös:

Ratsastusleirien turvallisuus on pienten askelten parantamista

Asenne erottaa ammattilaiseksi kykenevän kännykkää tuijoittelevasta "heppailijasta"

Kolumni: Rakasta, sillä tänään hevonen on hengissä

Lue lisää

Joustavat lihaskalvot antavat tasapainon – hevonen kertoo sen asennoillaan ja liikkeillään

Hevosten hyvinvointi etusijalla: Tallilla Uudenmaan rajan tuntumassa selvitty poikkeusjärjestelyistä – "yhteisessä veneessä ollaan"

Kuolaintutkimuksesta lisää tuloksia: ravikuolain turvallisempi kuin crescendo, puoltaja tai "happy mouth"

Metabolinen oireyhtymä on hevosella ihmisen aikaansaama – ehkäisyssä auttaa vain ruokinnan ja liikunnan tasapaino