Kommentti

Turhin lakko toistaiseksi?

Paperitehtaiden sopu kävi kalliiksi kaikille.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus pääsivät vihdoin sopuun työehdoista. Se vaati lähes 60 neuvottelutapaamista osapuolten välillä ja reilun kahden viikon pituisen lakon.

Lopputuloksena väännölle syntyi yleistä linjaa noudatteleva ratkaisu. Paperiliitto sai kikytunnit pois, mutta niitä vastaan yritykset saavat helpotusta juhannuskäyntiin.

Ulkopuolisen silmin lakon lopputulos on plus miinus nolla. Myös Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala totesi, että kumpikin osapuoli joutui nielemään sekä hiekkaa että kermaa.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén taas myönsi, että harjoitus tuli liian kalliiksi.

Hollménin mukaan sopimuksen kanssa voi elää, mutta se ei uudista rakenteita eikä se siten paranna yritysten kilpailukykyä.

Koko otatus vaikuttaa monelta kantilta katsottuna järjettömältä. Ja sitä se luultavasti olikin.

Järkisyiden sijaan kantona kaskessa olivat periaatteelliset syyt. Paperiliiton oli muiden ammattiliittojen tapaan yksinkertaisesti pakko päästä kikytunneista eroon.

Koska kyse oli periaatteesta, siinä ei enää järkisyitä kyselty. Siksi liitto oli valmis unohtamaan mahdolliset investoinnit ja uhraamaan vaikka muutaman heikoimmin kannattavan tuotantolaitoksen.

Saa nähdä, miten niiden nyt käy.

Jäljet pelottavat. Edellinen Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n pitkä työtaistelu käytiin vuonna 2005. Sen jälkeen käynnistyi kannattamattomien tehtaiden alasajo. Heti seuraavan vuoden alussa UPM kertoi lopettavansa Voikkaan tehtaan.

Entä, mikä oli Metsäteollisuus ry:n taisteluhalun takana? Voi olla, että se halusi näyttöjä siitä, että kovat työmarkkinaratkaisut hoituvat ilman EK:n tukeakin.

Nyt oli siihen hyvä hetki, kun taantuma on valmiiksi vetänyt metsäteollisuuden tuotteiden kysyntää alas.

Mitään ylimääräistä Metsäteollisuus ei työriidalla onnistunut saamaan. Miljoonia euroja paloi ja asiakkaiden luottamusta suomalaiseen toimitusvarmuuteen koeteltiin siis täysin turhan takia.

Tai ei nyt sentään ihan turhan takia, sillä lakosta oli yrityksille myös hyötyä. Sen ansiosta selluvarastoja saatiin ajettua alas.

Noususuhdanteessa rahaa kassaan sylkeviä tehtaita ei olisi kovin herkästi suljettu.

Opittiinko tästä mitään? Aika näyttää.

Lue lisää

Paperiteollisuuteen syntyi sopu, kumpikin osapuoli nieli hiekkaa ja kermaa

Metsätaloudella on valoisa tulevaisuus

Paine kemianteollisuuden pannussa on noussut, onko palkkaratkaisu nyt lähellä? "Ihan riittävästi on painetta ja yritystä"

Laajat lakot alkoivat, Neste ajoi jo jalostamonsa osin alas – vasta noin 4,5–5 prosenttia lisää palkkaa kahdelle vuodelle riittäisi Teollisuusliitolle