Kommentit

Kommentti: Maine ja laatu ratkaisevat lihakaupassa

Kimmo Lundén
Kommentit 20.03.2017

Kisan lihatiskillä ratkaisee hinnan lisäksi laatu, maine ja mielikuvat. Kotimaisuus on valttia lähes kaikkialla maailmassa.

Kuuntelin kahden vanhemman rouvan kommentteja lihatiskillä Lontoon Islingtonin kaupunginosan pikkupuodissa.

"Ikinä en osta argentiinalaisten pihviä. Eating Argies' beef, never!", tuhahti rouva isänmaallisuuden puuskassaan.

Asuin ja opiskelin Lontoossa vuodet 1989–1990. Ison-Britannian ja Argentiinan välisestä sotaselkkauksesta Falklandin saarilla oli syksyllä 1989 kulunut jo seitsemän vuotta. Argentiina ja Britannia solmivat diplomaattisuhteensa uudelleen vasta vuonna 1989, seitsemän vuotta sodan jälkeen.

Argentiinalaista pihvilihaa oli vuonna 1989 taas tarjolla Lontoon lihatiskeillä. Asiakkaiden suhtautumisen Argentiinasta tuotuun pihvilihaan saneli edelleen taannoiset sotauutiset konfliktista ja muistot kaatuneista sotilaista.

Argentiina on Brasilian naapuri Etelä-Amerikassa. Brasilialainen liha menetti maineensa kerralla, kun maan poliisi paljasti laajan lihantuotannon skandaalin. Onko pilaantunutta brassilihaa Suomeen koskaan päätynyt vai ei, se selviää ajan mittaan.

Yhtä kaikki, lihantuotannon nyt ilmi tullut skandaali Brasiliassa suosii kotimaista lihaa ja lihataloja. Suomen lihamarkkinat jaetaan tuontilihan suhteen taas kertaalleen.

Suomi etsii parhaillaan uusia vientimarkkinoita lihalle, kun elintarvikevienti Venäjälle loppui pakotteisiin elokuussa 2014.

Suomalaiselta lihanjalostukselta edellytetään tiukkoja normeja, viranomaistarkastuksia ja elintarviketuotantoa valvovan Eviran laitoskohtaista hyväksyntää ennen kuin suomalainen sianliha, pihvi tai broilerkaan voi odottaa tuontilupaa Kiinaan, Japaniin, Etelä-Afrikkaan tai muuallekaan päin maailmaa.

Samoin tuontilihan pitää läpäistä tiukka seula ennen suomalaista lihatiskiä.

Toivottavasti seula on pitänyt.

Lue lisää:

EU harkitsee brasilialaiselle lihalle tuontirajoituksia — tuotantolaitoksista löytynyt puutteita

Atrian Gröhn: Brassilihakohu näkyy vielä suomalaisen naudan kysynnässä

Evira: Ravintolassa voi syödä huoletta brasilialaislihakohusta huolimatta

Aiheeseen liittyvät artikkelit