Kommentit

Kommentti: Yrittäjä, mene Puolaan!

Katja Lamminen
Kommentit 11.06.2017

Puolassa riittää kysyntää suomalaiselle ympäristöosaamiselle.

Puolassa ei kierrätetä jätteitä. Kaupungeissa tukehdutaan talvisin voimaloista tupruavaan hiilipölyyn. Pelloilla ja metsissä uurastetaan tehottomasti. Ravinteet valuvat jätevesilaitoksista ja pelloilta Itämereen, jonka laineet lyövät myös Suomen rannoille.

Puola ei silti ole mikään köyhä tuppukylä. Se pumppaa EU:sta mojovat määrät rahaa. Sen huomaa muun muassa ajellessa Varsovasta ulos vievillä, tuliterillä valtateillä. Ympäristönsuojeluun valtio ei kuitenkaan juuri EU-pottiaan tuhlaa. Miten se on mahdollista tiukasti säännellyssä, ympäristötavoitteita tursuavassa yhteisössä? Missä luuraa valvonta ja ukaasit? Sama unioni, eri säännöt.

Jotta koko homma ei menisi syyttelyksi, esittäisin, että suomalaisten kannattaisi tunkeutua Puolan maaperälle hoitamaan hommat kuntoon. Meiltä löytyy vihreän teknologian osaamista ja ratkaisuja joka lähtöön. Aloitetaan vaikka pullonpalautus­systeemin luomisesta ja voimaloiden päästöjen suodattamisesta. Seuraavaksi osaamista voidaan viedä pelloille ja metsiin.

Puolan maaperälle uskaltautuneet suomalaisyrittäjät kehuvat kilvan toiminta­ympäristöä. Maassa on rahaa vaikka mihin ja kysyntää vaikka mille. Tarvitaan vain uskallusta.

Lue myös:

Puola ei ole tehnyt maatalouden ravinnepäästöilleen mitään – jätevesilaitoksia on uusittu EU-varoin

Puolan vanhat hiilivoimalat tupruavat vielä pitkään

Aiheeseen liittyvät artikkelit