Onko FSC:n pönkittäminen tärkeämpää kuin 150-vuotiaan metsän suojelu? - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Onko FSC:n pönkittäminen tärkeämpää kuin 150-vuotiaan metsän suojelu?

Henrik Schäfer: "Luonnon puolustajalla on ongelma: Kuten kakkua, puutakaan ei voi sekä syödä että säästää."

Jos Suomessa hakattaisiin 150-vuotiasta metsää, jossa törröttää 300-vuotiaita keloja, yksi asia olisi varma: luonnonsuojelujärjestöt olisivat paikalla vaatimassa hakkuiden pysäyttämistä.

Asiasta tuskin edes syntyisi kiistaa. Harva metsänomistajakaan lähtisi moista harvinaisuutta innolla parturoimaan. Siitä tulisi vähintään Metso-kohde, ehkä alueelle perustettaisiin jopa uusi kansallispuisto.

Siksi vaikuttaa kummalliselta, että juuri tällaisen metsän hakkuu itärajan tuolla puolen saa järjestöjen puolustaman FSC-leiman kestävän metsätalouden merkiksi.

Olisiko sittenkin ollut parempi jättää Karjalan hongat rauhaan ja ottaa saunan rakennuspuu tuntemattomasta, suomalaisesta talousmetsästä? Suomalainen metsä on valtaosin PEFC-sertifioitua. Se on järjestöjen mielestä FSC:tä huonompi merkki.

Luonnon puolustajalla on ongelma: Kuten kakkua, puutakaan ei voi sekä syödä että säästää. Kuitenkin pitäisi ajaa rinnakkain sekä suojelua että ekologista metsätaloutta. Kaikissa maailman maissa.

Monimuotoisuudelle saattaisi olla hyväksi kasvattaa metsiä venäläiseen tapaan, 150 vuotta vailla harvennuksia. Toisaalta sellaisen metsän kaataminen tekee kipeää, jos normina on tehokas metsätalous Suomen malliin.

Luonto ei katso valtion rajaa, mutta ihmiset katsovat. Venäjällä metsien hoito, omistus ja käyttö ovat erilaisia kuin Suomessa. Siksipä järjestöjen tavoitteet ja strategiatkin poikkeavat maasta toiseen.

Järjestöt puhuvat mielellään tieteen nimissä: tutkimuksen mukaan monimuotoisuus vähenee, ja jotain pitäisi tehdä. Tapaus kuitenkin osoittaa, että metsien suojelu, ja varsinkin niiden sertifiointi, on politiikkaa, jossa mikään ei ole pyhää tavoitteiden läpi ajamiseksi. FSC:n pönkittäminen näyttäisi olevan juuri nyt tärkeämpi tavoite kuin 150-vuotiaan metsän rauhoittaminen.

Lue myös:

WWF Kostamuksen 150-vuotiaan metsän avohakkuista: "Venäjän metsälaki osin ympäristön kannalta Suomea vahvempi"

Löyly-saunan puut hakattiin 150-vuotiaista venäläismetsistä –katso kuvat!

Lue lisää

Pitääkö metsän häviämisestä olla huolissaan?

Sertifiointi on monelle metsänomistajalle vain rasti paperissa – "FSC:stä ei ole ollut mitään hyötyä"

Itävallan metsänomistajille FSC-sertifiointi ei kelpaa, vaikka monessa Euroopan maassa se purjehtii myötätuulessa – "Olemme tiukasti FSC:tä vastaan"

Älä tule metsään, EU