Kommentit

Uutistausta: Raviurheilun verisalkku

Kaijaleena Runsten
MT Plus Kommentit 22.02.2019

Hippos-käräjät vain ylläpitää keskinäistä syyttelyä, jolla ei ole alalle todellista hyötyä. Sääntöjen muuttamisella on.

Ravurivarsojen tunnistamista koskeva sotku alkoi purkautua viime vuoden alussa. Loppua raviurheilun sisällä vellovalle myrskylle ei valitettavasti näy.

Kiistatonta on lähinnä kaksi asiaa:

Seitsemän vuoden aikana on tunnistettu väärin yksi prosentti kaikista tuona aikana syntyneistä varsoista.

Hippoksen säännöt ja EU-asetukset ovat sekava vyyhti.

Muutoin en tule tilanteesta hullua hurskaammaksi, vaikka sitä kuinka pengon.

Kantajina kiistassa on Tanskan ryhmän osalta tunnettu ravivalmentaja ja kolme hevoskasvatukseen sijoittanutta bisnesmiestä. Ranskan tapauksessa ryhmää pienkasvattajia on oikeuden paperien mukaan neuvonnut ravialalla vaikuttava liikemies.

Yli kaksi kolmaosaa 36 kasvattajasta tyytyi kohtaloonsa, vaikka aivan varmasti kirveltää. Miksi osa pitää omaa tilannettaan niin erityisenä, että he lähtivät oikeuteen?

Jos ovat maatalouden tukiehdot vaikeita soveltaa käytännössä, niin selvennystä tarvittaisiin tähänkin viidakkoon. Sääntöjen sekavuus on yhteiskunnallisessa toiminnassa aina omiaan tarjoamaan mahdollisuuden niin tahattomiin virheisiin kuin suoranaiseen porsaanreikien hyväksikäyttöön.

Kanteiden nostajissa on ihmisiä, joiden luulisi urheilualan järjestötehtävissä toimineina ymmärtävän, että kestävä tulos syntyy vain tukkimalla tällaiset epäreilut reiät.

Kuten oikeusoppineen Matti Tolvasen arviosta käy ilmi, riita on niin muheva, että siitä ei ole odotettavissa selviä voittajia.

Häviäjiä on paljon enemmän. Moni pienkasvattaja, joita on enemmistö kasvattajista, pohtii, miksi jatkaa.

Suuren yleisön silmin katsoen raviala on kehittänyt itselleen skandaalin, jollainen vei taannoin Hiihtoliiton hajoamisen tilaan.

Tällä kertaa veriputket eivät löytyneet huoltamon vessasta. Hevosten paperit ovat edes vaadittujen verinäytteiden suhteen selvät, sillä syyttömiähän nuo 82 hevosta tilanteeseen ovat.

Kaikki muu on keskinäistä syyttelyä: kuka toimi ensin väärin? Sitä tuskin saamme koskaan tietää. Sitä paitsi onko sillä edes merkitystä? Ei ole.

Oleellisia kysymyksiä on kaksi. Kuka korjaisi säännöt? Tuottaako käräjäoikeudessa riitely hevosille ja lajille uusia ystäviä hetkellä, jolloin heitä tarvitaan kipeämmin kuin koskaan?

Uutisanalyysin laskuvirhe on korjattu 24.2. kello 17:15: 82 väärin tunnistettua varsaa on noin prosentti seitsemän vuoden aikana rekisteröidyistä lämminverivarsoista, ei promille.

Lue lisää:

MT: Selvää tuomiota ei odotettavissa kasvattajien ja Hippoksen riidassa

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT