Mielipide

Raviurheilun uusi alku

Silloin kun ideologia ja tunteet ottavat vallan järkevien uudis­tusten vastustamisessa, on hyvä poiketa lähimetsässä ja miettiä asioita kaikessa rauhassa. Pelkkä vastustaminen ja leima­kirveellä hutkiminen eivät johda minnekään.

Jos aitoa uudistumishaluk­kuutta ei löydy myöskään omien päättäjiemme ideo­logioista, valoisa raviurheilun aika vain jatkaa lyhenemistään. Siksi uuden ajatuksen muutos tulisi saada liikkeelle edes jostain suunnasta.

Raviurheilun nykytila on synkkä muistutus, millaiseksi toimintakulttuuri voi mennä, jos kahtiajako vain syvenee päätäntäelimissä.

Tämän riitelyn hinta on yhteisten harrastuksemme ja periaatteidemme rapautuminen, ei haluta ymmärtää tai ymmärretään tahallaan väärin toisen osapuolen argumentit.

Tällä hetkellä ravipolitiikassa ei enää ole kyse yhteisten asioiden hoitamisesta yhdessä, vaan enemmänkin tilanne muistuttaa nyrkkitappelua, jossa vastakkaista mielipidettä oleva halutaan lyödä kanveesiin.

Nykyraviurheilussa täytyisi nähdä suurimmat epäkohdat oman ideologiansa takaa, mikä edellyttää meiltä kaikilta rohkeutta ja kykyä uudistua.

Sukupolven vääjäämätön muutos ja ajatusmallin vaihdos, ymmärryksen ja läpinäkyvyyden lisääminen edesauttavat varmasti luottamuksen muodostumista koko ravi­urheiluun ja ennen kaikkea suorittavaan kenttäväkeen.

Toinen asia, mikä tulee korostumaan jatkossa myös raviurheilussa, on erilaisten ajanvietteiden keskinäinen kilpailu, jossa narratiivillä eli ravitarinalla tai ravitarinoilla on suuri merkitys.

Tulevaisuudessa myös ravi­urheilun puolesta merkittä­vimmät taistelut tullaan käymään ihmisten mielistä, arvoista ja asenteista ravi­urheiluun. Lyhyesti sanottuna erittäin tärkeään rooliin nousee mielipidevaikuttaminen ja sen kohdistaminen.

Jatkossa puhutaan yhä enemmän mielikuvamaailmasta ja siitä, että kenen mielikuvat ovat ajanviete- ja harrastajakunnassa hallitsevia ja voittavia. Viestinnän rooli korostuu, kuten myös meidän jokaisen vastuullisuus raviurheilusta, jos on sisällä, ei samaan aikaan voi olla ulkona.

Uutta vuosikymmentä voi ajatella joko uuden alkuna tai sitten vanhan jatkumona, mutta se, mitä päätöksiä ravi­urheilun päättäjät nyt tekevät, vaikuttaa voimakkaasti ravi­urheilun tulevaisuuteen.

Kaikki ne päätökset, jotka tehdään raviurheilun ulko­puolella, voivat olla tosi kipeitä. Joten rakenneuudistus on välttämätön, että saataisiin päätösvalta takaisin ravi­urheilulle ja Hippokselle.

Pertti Mäkipää

Raasepori

Kaikki ne päätökset, jotka tehdään raviurheilun ulkopuolella, voivat olla tosi kipeitä.

Lue lisää