Mielipide

Maa päästää hiiltä itsekin

Onko todellakin niin, että vain maanpäälliset asiat vaikuttavat ilmasto-olosuhteisiin? Miten vaikuttavat esimerkiksi tulivuoren purkaukset, maan sisältä tulevat kaasupurkaukset, massiiviset ukkosmyrskyt valtavine salamoineen ja niiden sytyttäminä metsäpaloina?

Mikä on luonnon omien mullistusten vaikutus ilmakehään ja ilmastoon? Onko todellakin niin, ettei niillä ole mitään merkitystä ja että kaikkeen on syyllinen vain ihminen itse polttopuineen ja bensa- tai dieselautoineen?

Väitän, ettei varmasti ole. Ei ole lähelläkään niitä muutoksia, vaan valtaosa johtuu juuri noista hallitsemattomista luonnon ilmiöistä.

Miksi niitä ei haluta saada kuriin, vaan näperrellään olemattomissa ja mitättömissä asioissa? Missä ovat ne älyköt, jotka älypuhelimineen löytävät keinot saada salamaniskuista energiavirrat talteen? Missä ovat ne älyköt, jotka saavat nuo hallitsemattomat kaasu­purkaukset hyötykäyttöön?

Entäpä, jos lopetetaankin öljyn pumppaaminen kokonaan? Mitä tapahtuu maan uumenissa, jossa öljy muodostuu omalla tavallaan? Millä tavalla tuo öljy alkaa nousta maanpinnalle saastuttamaan ja tuhoamaan kasvillisuutta?

Eikö ole parempi, että nuo kaikki saadaan hallintaan, eikä vain näperrellä pikkuautojen ja polttopuita lämmitykseen käyttävien syyllistämiseksi?

Nämä asiat kaipaavat uutisointia, eikä suinkaan se, kuinka monta sähköautoa esitellään viikossa!

Hannu Musakka

vapaa-ajattelija

karjalainen laulajapoika 75v

Kaavi

Lue lisää

Ruokahävikki saatava loppumaan

Katso tästä, miten ilmastonmuutos jyllää maakunnassasi ja miten siihen aiotaan sopeutua – alkutuotannolle luvassa ongelmia, mutta myös mahdollisia etuja

Yle uutiset: Suomen, Ruotsin ja Norjan saamelaisnuoret vaativat ilmastonmuutoksen hillitsemistä – mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Uusi ilmastoraportti: Lumi ja pakkaset harvinaistuvat Etelä-Suomessa, sateet ja helteet lisääntyvät koko maassa – "Lämpöaallot ovat kohtalokkaampia kaupungeissa kuin maaseudulla"