Mielipide

Syödä täytyy koronasta huolimatta

Korona-virus ravisuttaa koko maailmaa. Ihmisten liikkumista joudutaan enenevästi rajoittamaan tartunnan ehkäisemiseksi. Talouselämä ontuu. Kurssit laskevat, romahtavat. Ilmassa on aikaisemman syvän laman tuntua.

Mutta ruokaa pitää olla. Uusiutuvia luonnonvaroja on voitava hyödyntää, kestävästi, Suomessakin. Myös että kansalaisillamme olisi töitä. Ettei jouduttaisi turvautuvaan tuontiin, tietämättä mistä ja minkälaisin riskein, koronaakin kukaties vaarallisemmin. Ettei pudotettaisi kauppatasettamme lainalla katettavaksi.

EU:ssa on käynnissä ratkaisevat neuvottelut: pudotetaanko maataloustukeamme niin, että alkutuotanto tippuu kannattavuusrajan alapuolelle. Viljely loppuu liittymissopimuksemme, Rooman sopimuksen ja terveen järjen vastaisesti.

Jokainen aikaansa seuraava tietää, että ainakaan Yhdysvallat ei suostu luopumaan oman kilpailukykynsä varmistamiseksi luomastaan maatalous­tukimenettelystä ja -tasosta, joka rantautui Suomeenkin taloudellisen pakon sanelemana.

Koronan välttämättömän torjunnan lisäksi Suomen tulee juuri nyt torjua koronaakin vaarallisempi virus, kehitysmaille ominainen suuri ongelma: nälkä.

Esko Eela

teollisuusneuvos

Säkylä

Uusiutuvia luonnonvaroja on voitava hyödyntää Suomessakin.

Lue lisää